Index Vakbarát Hírportál

Egy konyhaasztal buktatta le a Pentagon-iratok kiszivárogtatóját

2023. április 15., szombat 21:21

A The New York Times azonosította Jack Teixeirát, az amerikai hírszerzési információk online kiszivárogtatásával vádolt férfit. Olyan részletek alapján azonosították, mint egy konyhapultról készült fotók és az online játékokhoz használt felhasználóneve. A Massachusettsi Légi Nemzeti Gárda 21 éves tagját csütörtökön tartóztatták le.

A bizalmas hírszerzési és védelmi dokumentumok kiszivárogtatásával vádolt Jack Teixeira ellen hivatalosan is vádat emeltek a bostoni szövetségi bíróságon. A 21 éves férfi meg volt bilincselve, és rabruhát viselt, amikor pénteken a szövetségi bíró elé állt − írta meg a BBC

Miután a tárgyalóteremből egy személy azt kiáltotta felé, hogy „szeretlek, Jack”, a vádlott úgy válaszolt, hogy „én is téged, apa”.

Teixeirára akár 15 év börtönbüntetés is várhat védelmi információk jogosulatlan továbbítása miatt. A férfit csütörtökön fegyveres FBI-ügynökök tartóztatták le massachusettsi családi házában.

A bíró úgy döntött, hogy a gyanúsított jogosult kirendelt védőre − olyan ügyvédre, akit közköltségen alkalmaznak a büntetőeljárásban olyan emberek számára, akik nem engedhetik meg maguknak a jogi költségeket.

Teixeira továbbra is őrizetben van.

Joe Biden amerikai elnök közleményben köszönte meg a bűnüldöző szervek „gyors intézkedését” a kiszivárogtatás forrásának felderítése érdekében. Közölte, hogy utasította az amerikai hadsereget és a hírszerzést, hogy biztosítsák és korlátozzák a további érzékeny információk terjesztését.

Az újságíróknak sikerült megtalálniuk a férfit

Olyan apró részletek, mint egy konyhaasztal stílusa és egy játékprofil segítettek leleplezni a gyanúsítottat, akit azzal vádoltak, hogy titkos amerikai hírszerzési információkat szivárogtatott ki massachusettsi otthonában − írta meg az Insider

Az FBI munkatársai csütörtökön tartóztatták le a 21 éves Jack Teixeirát, a Massachusettsi Nemzeti Gárda légierejének tagját. Valószínűleg minősített nemzetvédelmi információk eltulajdonításával vagy idegeneknek való átadásával vádolják, és ha elítélik, súlyos börtönbüntetés vár rá.

Azt követően tartóztatták le, hogy a Pentagon dokumentumainak tucatjai kerültek fel az internetre, ami rendkívüli módon megsértette az amerikai információbiztonságot, és feltárta az ukrán és az orosz hadsereg titkos információit.

A Bellingcat nevű oknyomozó szervezet jelentése szerint a dokumentumokat először a Discord online üzenetküldő platformon tették közzé.

Letartóztatása előtt a The New York Times azonosította Teixeirát. A lap gyermekkori otthonáról készült fényképek és az online jelenléte alapján hozta kapcsolatba a kiszivárogtatással. A lap megvizsgálta a Thug Shaker Central nevű privát, játék témájú Discord-csatornát, ahol a dokumentumok kiszivárogtak.

A The New York Times riporterei elmondták, hogy onnan kiindulva találtak egy profilt a Steam nevű játékoldalon Teixeira nevén, ami elvezette őket családtagjai közösségimédia-profiljaihoz.

Ez megadta nekik azt az információt, hogy a kiszivárgott dokumentumok az ő családi házában voltak Dightonban, egy Massachusetts déli részén fekvő településen, amely kevesebb mint 30 kilométerre van a Rhode Island-i Providence-től.

Fotók az asztalon

A The New York Times azt mondta, hogy egy olyan dokumentumtárban talált nyomokat, amely az ukrajnai invázióval kapcsolatos, részletes orosz kormányzati belharcokat tartalmazó iratokat tartalmaz.

Malachy Browne, a lap munkatársa, aki segített feltárni a sztorit, a CNN-nek elmondta, hogy ezt a 27 dokumentumot „egy gránit konyhai munkalapon fotózták le, ami számunkra érdekes volt”.

A Times szerint

ugyanez a bútordarab látható abban a családi házban készült fotókon, amelyeket Teixeira egyik közvetlen rokona tett közzé az interneten.

A lap arról számolt be, hogy a testvére által közzétett fotón „egy konyhai munkalap látható, amely azonosnak tűnik azzal a felülettel, amelyen a titkos dokumentumokat lefényképezték”.

Christiaan Triebert, a The Times riportere, aki segített a történet felgöngyölítésében, azt írta a Twitteren, hogy a bizonyító kép egy Instagram-oldalon volt.

Browne a CNN-nek is részletesen beszámolt a vadászatról. Elmondta, hogy Teixeira rokonai „családi fotókat tettek fel a netre, köztük azzal a gránitpulttal. És közelebbről megnézve láthattuk, hogy ez ugyanaz a munkalap, ugyanaz a konyha”.

A lap által megszerzett fotókon egy katonaruhás férfi áll egy olyan konyhában, amelynek ugyanolyan a padlója, és ugyanolyan a pultja, mint ami a kiszivárgott dokumentumok fotóján szerepel.

Browne elmondta, hogy részben azért tudták beazonosítani Teixeirát, mert a Discord-csoport többi tagja „személyes információkat adott a kiszivárogtatóról, a szokásairól, arról, hogy fegyverrajongó volt. Elmondtak néhány dolgot a személyes meggyőződéséről, arról, hogy gyakran osztottak meg rasszista mémeket a privát csevegőcsoportjukban”.

A lap szerint olyan információkat is találtak, hogy a férfi a massachusettsi nemzeti gárda hírszerző osztályán szolgált, és tavaly júliusban előléptették. 

Az egyik forrásunk szerint néhány hónappal ezután kezdett el dokumentumokat szivárogtatni a Discord chatszobában

− mondta Browne.

Komoly börtönbüntetést kaphat

Jack Teixeira hosszú börtönbüntetésre számíthat, ha elítélik a Pentagon által „nagyon súlyos” nemzetbiztonsági kockázatnak minősített ügyben való részvételért − mondták szakértők.

A 21 éves katonai kiberspecialistát azzal gyanúsítják, hogy bizalmas amerikai dokumentumokat szivárogtatott ki. A Pentagon közölte, hogy véleménye szerint a kiszivárogtatás szándékos bűncselekmény volt. Teixeira várhatóan pénteken jelenik meg először a bíróság előtt Bostonban. 

Merrick Garland, az Eegyesült Államok legfőbb ügyészének szerepét is betöltő igazságügyi miniszter elmondta, hogy Teixeira ellen az 1917-es kémkedési törvény alapján emeltek vádat.

Steven Stransky ügyvéd, aki korábban a belbiztonsági minisztérium hírszerzési jogi osztályának vezető jogtanácsosa volt, azt mondta, hogy ez a törvény „nagyon régi és elavult”, és „lényegében bűncselekménynek minősíti a nemzetvédelmi információk magáncélra való gyűjtését, nyilvánosságra hozatalát vagy esetleges újbóli nyilvánosságra hozatalát”.

Hozzátette, hogy bár a „nemzetbiztonsági információ” kifejezés csak homályosan van meghatározva a törvényben, az tágan olyan információkat jelent, amelyek „kárt okozhatnak az Egyesült Államoknak, vagy hátrányos helyzetbe hozhatnak minket egy másik országgal szemben”.

A törvény 1917-es életbe lépése óta több kém és olyan személy ellen is vádat emeltek, akik titkos információkat osztottak meg a sajtóval és a nyilvánossággal, bár a jogszabályt ritkán alkalmazták.

Történelmileg nagyrészt olyan amerikaiakra alkalmazták, akik külföldi országoknak kémkedtek, mint például Julius és Ethel Rosenberg, akiket 1953-ban kivégeztek, miután bűnösnek találták őket abban, hogy nukleáris titkokat adtak át a Szovjetuniónak. A kémkedési törvény engedélyezte a halálbüntetést kémkedésért „háború idején” − és abban az időben az Egyesült Államok a koreai háborúban vett részt.

A közelmúltban a kémkedési törvényt alkalmazták az informátorokra és olyan személyekre, akik bizalmas információkat szivárogtattak ki, köztük a Wikileaks-forrás Chelsea Manningre és a volt CIA-alvállalkozó Edward Snowdenre.

Mi történhet, ha bűnösnek találják?

Ez attól függ, hogy milyen vádakkal kell szembenéznie.

Amikor a kémkedési törvényt eredetileg elfogadták, az legfeljebb 20 év börtönbüntetést és vádanként legfeljebb 10 ezer dollárig terjedő pénzbírságot írt elő.

A Reuters hírügynökség idézte Brandon Van Grackot, az Igazságügyi Minisztérium volt nemzetbiztonsági ügyészét, aki jelenleg a Morrison Foerster ügyvédi irodánál dolgozik. Szerinte a vádak valószínűleg akár 10 évig terjedő szabadságvesztéssel is járhatnak, még akkor is, ha Teixeirának nem állt szándékában kárt okozni.

„Az ítélet a börtönbüntetés felső határát súrolhatja, mivel a kiszivárogtatások rendkívüli károkat okoztak” − mondta Van Grack.

Minden bizonnyal büntetőjogi vádak is kapcsolódhatnak a kémvádakhoz, és pénzbüntetést is fog kapni. Ha az igazságügyi minisztérium a kémkedési törvény miatt büntetőeljárást indít, akkor leggyakrabban börtönbüntetés kiszabását szeretné, hogy elrettentse az ilyen típusú jövőbeli cselekedeteket

− mondta Stransky.

(Borítókép: Jack Teixeira. Fotó: Stefani Reynolds / AFP)

Rovatok