Index Vakbarát Hírportál

Putyin megtette, amit nem akart, hogy ne maradjon alul Zelenszkijjel szemben

2023. április 20., csütörtök 11:14

Vlagyimir Putyin orosz elnök első, a Kreml által a hét elején nyilvánosságra hozott, tábornokokkal való találkozója az oroszok által megszállt Ukrajnában lehetséges, hogy csak a verseny miatt kellett. Elemzők szerint ez kísérlet volt arra, hogy megmutassa, uralja a katonai helyzetet, és versenyre keljen Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Ez mindössze a második alkalom, hogy Putyin nyilvánosan elutazott Ukrajna azon területeire, amelyeket Oroszország a tavaly indított teljes körű inváziója során foglalt el. 

Meg kell mutatniuk, hogy az orosz elnök nem alárendeltje az ukrán elnöknek

– mondta Oleg Ignatov, az International Crisis Group vezető elemzője a The Moscow Timesnak.

Putyin látogatására akkor került sor, amikor Oroszország tavaszi offenzívája Kelet-Ukrajnában – amely a vitatott Bahmut városára összpontosított – kevés területi nyereséggel kifulladni látszik, és amikor az orosz erők felkészülnek a várhatóan nagy ukrán ellentámadásra. 

A Kreml által április 18-án, kedden közzétett, az útról készült felvételeken az orosz vezető tábornokok találkozója látható az ukrán déli Herszon régióban és a keleti Luhanszk régióban található katonai létesítményekben.

Nem mondtak igazat

Míg a Kreml azt állította, hogy Putyin hétfőn tette meg az utat, független orosz újságírók gyorsan vitatták a hivatalos verziót. A látogatásról készült videón Putyin a közelgő ortodox húsvéti ünnepségekre utalva látható – az orosz ortodox egyház azonban vasárnap ünnepelte a húsvétot. 

A Kreml nem sokkal a feltöltés után levette a videót, és egy újat tett közzé, amelyben Putyin nem említette a közelgő húsvéti ünnepségeket.

Bár ez arra utal, hogy az útra valószínűleg a múlt héten került sor, nem világos, hogy pontosan mikor is történhetett. 

A látogatás nyilvánosságra hozatalának késedelme valószínűleg biztonsági aggályok miatt történt 

– mondta a The Moscow Timesnak egy névtelenséget kérő, Kreml-közeli forrás, arra a bevett gyakorlatra hivatkozva, hogy a Putyin részvételével zajló eseményeket előzetesen rögzítik, majd napokkal vagy hetekkel később hozzák nyilvánosságra. 

Amellett, hogy az utazást friss eseményként tüntették fel, a Kreml nagy erőkkel próbálta bemutatni, hogy Putyin aktív háborús övezetben tett látogatást. A felvételeken látható például, amint katonai helikopterrel érkezik, és magas rangú tisztekkel beszélget az álcahálóba burkolt, sötét épületekben.

A BBC orosz szolgálata azonban kedden arról számolt be, hogy az orosz elnök mintegy 150 kilométerre volt a legközelebb a frontvonalhoz, és földrajzi helymeghatározási adatokra hivatkozva azt állította, hogy a herszoni találkozót egy Henicseszk városában lévő katonai bázison tartották.

Ignatov elemző szerint Putyin döntése, hogy még ilyen minimális kockázatot is vállaljon, valószínűleg a tanácsadók nyomására történt, akik azt szeretnék, ha aktívabbnak látnák őt a katonai ügyekben és a harctéren zajló eseményekben. 

Verseny a médiában (is)

Az elnök vezérkari főnökének helyettesei, Alekszej Gromov és Szergej Kirijenko „az orosz vezető személyes részvételét szorgalmazzák a katonai invázióban” – mondta Ignatov. 

Ignatov szerint Putyin tanácsadói leginkább azt akarják, hogy Putyin versenyezzen Zelenszkijjel, aki rendszeresen látogat a frontvonalakra, hogy találkozzon a csapatokkal

Maga Putyin mindig is vonakodott ezt megtenni, de Gromov és Kirijenko ezt ajánlja

– mondta.

Más források szerint Putyin látogatása kísérlet lehet arra, hogy jobban megértse a fronton kialakult helyzetet, mivel az orosz erők ukrajnai offenzívára készülnek. Érdekes, hogy a hivatalosan az invázióért felelős személyek, mint Szergej Sojgu védelmi miniszter és Valerij Geraszimov vezérkari főnök, nem voltak jelen. 

Bár Putyin szóvivője azt mondta az újságíróknak, hogy távollétük biztonsági elővigyázatosságból történt, voltak olyan találgatások is, hogy Putyin olyan tisztekkel akart beszélni, akik normális esetben nem neki, hanem Sojigunak vagy Geraszimovnak jelentenek. 

Az Index folyamatosan beszámol az orosz–ukrán háború eseményeiről a percről percre tudósításában, amit ezen a linken keresztül érhet el.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök Ukrajna luhanszki és hersoni régióiban tett látogatása során 2023. április 18-án. Fotó: Kreml / Handout / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok