Index Vakbarát Hírportál

Hillary Clinton: Putyin egy hidegvérű gyilkos, Biden teszi a dolgát, Trump meg nem tud viselkedni

2023. április 22., szombat 13:45

A 2016-ban Donald Trumppal szemben alulmaradó Clinton szerint az Egyesült Államokban rossz helyzetben van a demokrácia, amiért szerinte Trump az ellene indult eljárás ellenére továbbra is potenciális elnökjelölt. A bukott egykori demokrata elnökjelölt emellett beszélt Joe Bidenről és Vlagyimir Putyinról is az ír közmédiának adott interjújában.

Interjút adott a nagypénteki egyezmény 25. évfordulója miatt jelenleg az északír fővárosban, Belfastban tartózkodó Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter és demokrata elnökjelölt az ír közmédia, az RTÉ egyik legrégebb futó műsorának, a The Late Late Show-nak.

Clintonnal a műsorvezető Ryan Tubridy változatos témákról beszélgetett: szó esett a Donald Trumppal szemben indított vádemelésről, Joe Biden elnökségéről, de az egykori demokrata elnökjelölt Oroszország Ukrajna ellen indított háborújáról is kifejtette véleményét.

Nem élvezi a Trump elleni vádemelést

Április 4-én a manhattani főügyész, Alan Bragg összesen 34 pontban emelt vádat Donald Trump korábbi elnök ellen, amiért a vád szerint a 2016-os elnökválasztás kampányhajrájában az akkor még elnökjelölt Trump tudtával fizettek a felnőttfilmekben szereplő Stormy Danielsnek, hogy 130 ezer dollárért cserébe hallgassa el korábbi viszonyát a republikánus jelölttel, amivel többek között a kampányfinanszírozásról szóló törvényt szeghették meg.

Clinton az eljárásról szóló kérdésre azt mondta, nem leli örömét a Trumppal szemben indított eljárásban.

Sem személyes, sem politikai örömöm nincs abban, ami vele történik, mivel ez egy nagyon szomorú tükörképet ad az országunkról és a demokráciánkról, hogy valaki az ő hozzáállásával, viselkedésével, meggyőződésével és múltjával újra elindul az elnökválasztáson

– fogalmazott Clinton, majd hozzátette, ha szerinte ma tartanák a republikánus előválasztást, akkor biztos Trump lenne a párt elnökjelöltje – annak ellenére, hogy a jelenlegi vádemelés mellett más ügyekben is kezdeményezhetik a vád alá helyezését.

A 2016-os elnökválasztásról kifejtette, nem félt, amikor Trump a gyűlésein azt skandáltatta közönséggel, hogy csukják le Clintont, mivel a demokrata politikus úgy érezte, annak nincs semmi alapja. Sőt, még oda is szúrt Trumpnak: szerinte a korábbi elnök eleve azzal vádolta meg őt, amit ő maga csinál.

Bident nem értékelik eléggé

A jelenleg regnáló Joe Bidenről nem meglepő módon kizárólag pozitív dolgokat mondott az Obama-adminisztrációban egykor vele közösen dolgozó politikusnő.

Szerinte nem értékelik eléggé Biden erőfeszítéseit és azt, amit elért, ugyanakkor nem részletezte, hogy mit ért ezalatt. Azt azonban már kifejtette, szerinte ennek mi lehet az oka: az amerikaiak hozzászoktak, hogy a vezetők kvázi előadók, akik szórakoztatják az embereket, miközben Biden nem ilyen, ő csak teszi a dolgát – véli az egykori demokrata elnökjelölt. 

Emiatt a Trumppal szemben alulmaradó Clinton száz százalékban támogatja Bident, amennyiben a választások idején már 81. életévét betöltő elnök jövőre elindulna egy második ciklusért, sőt amennyiben Trump lenne a republikánusok jelöltje, akkor Clinton szerint 2020 után 2024-ben is Biden kerülne ki győztesen az elnökválasztáson.

Putyin egy hidegvérű gyilkos – állítja Clinton

Miközben az interjú során szó esett az északír helyzetről és az Ír-sziget vérzivataros 20. századát lezáró nagypénteki egyezmény pozitív hozadékáról – a békéért férje, Bill Clinton is sokat tett –, az egykori külügyminiszter legélesebb kijelentéseit az Ukrajnát megtámadó Vlagyimir Putyin kapcsán tette.

Clinton az interjú egy pontján Putyint egy „hírhedt nőgyűlölőnek” nevezte, emellett szerinte egy hidegvérű gyilkos.

Mint fogalmazott, amikor először a szemébe nézett, akkor olvasta ezt ki az orosz elnökből, akivel szemben állítása szerint ő az első pillanattól kezdve szkeptikus volt – szerinte Putyin részben ezért próbált mindent megtenni, hogy ne lehessen belőle elnök, illetve mert külügyminiszterként mert vele vitatkozni. Egyúttal megismételte korábbi, nem teljesen bizonyított vádját, miszerint 2016-ban kizárólag azért győzött Trump, mert az oroszok beavatkoztak az amerikai elnökválasztásba.

Amikor a műsorvezető visszakérdezett, hogy mi alapján tartja az orosz elnököt nőgyűlölőnek, aki nemrég pozitív hangvételben beszélt a nőkről, a demokrata politikus felidézte azt az esetet, amikor Angela Merkel német kancellárt egy nagy kutya társaságában fogadta Putyin, miközben a Bundesmutti már gyerekkora óta fél a kutyáktól.

Tudta, hogy gyerekkora óta fél a nagy kutyáktól. Amikor találkoztak, mint ahogy ön és én ülünk egymással szemben, és beszélgetünk, [Putyin] hozott egy hatalmas kutyát a találkozóra. Csak azért, hogy megfélemlítse, aláássa őt, és kellemetlen helyzetbe hozza

– fogalmazott Clinton, aki gondolatát azzal zárta: amellett, hogy Putyin a „manspreading” szakértője, egy olyan ember, aki mindenkivel megvetéssel bánik, de különösen elutasító a nőkkel szemben – vádolta meg az orosz elnököt a bukott demokrata elnökjelölt.

(Borítókép: Hillary Clinton 2016-ban. Fotó: Mark Makela / Getty Images)

Rovatok