Index Vakbarát Hírportál

Putyin miatt szankciókat vethet ki Magyarországra az EU

2023. április 22., szombat 10:12

Jaak Madison észt EP-képviselő azt javasolta, hogy vezessenek be szankciókat azon országokkal szemben, amelyek nem hajlandók végrehajtani a Vlagyimir Putyin ellen kiadott elfogatóparancsot.

Mint ismert, a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) háborús bűncselekményekért viselt, feltételezett felelőssége miatt március 17-én elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen. A közlemény szerint a Nemzetközi Büntetőbíróság kérelmet elbíráló bírói tanácsa az orosz elnökkel szemben azért adott ki elfogatóparancsot, mert megalapozott a gyanú, hogy személyesen felelős ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Pár nappal később Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, Magyarországon a magyar jogrendnek tudnak érvényt szerezni, ez alapján nem tudnák letartóztatni az orosz elnököt, mert nincs kihirdetve az ICC-statútum.

„Dualista alapon állunk, nemzetközi egyezmény elfogadása önmagában nem válik a belső jog részévé, csak ha kihirdetik, ami azért nem történt meg, mert a magyar alkotmánnyal ellentétes az egyezmény” – tette hozzá a tárcavezető.

Egy képviselő keményen büntetné a parancs megtagadását

Az EU soros elnökségét ellátó svéd kormány minisztere, Jessika Roswall most arról beszélt az Európai Parlamentben, a Tanács elkötelezett abban, hogy a háborús bűncselekményeket kivizsgálják, és Oroszországnak biztosítania kell az elhurcolt gyermekek visszatérését Ukrajnába.

Jaak Madison, a szélsőjobboldali Identitás és Demokrácia képviselőcsoport észt tagja pedig megemlítette, vannak adatok, amelyek szerint az orosz katonák akár hároméves gyerekeket is megerőszakolnak.

Azt hallottuk egyes országokról, hogy nem fogják el Putyint, ha a területükre lép. Ezekkel az országokkal szemben gazdasági szankciókat kell alkalmazni, és fel kell függeszteni az uniós támogatások kifizetését

– idézte a képviselőt a Szabad Európa Rádió.

Madison név szerint Dél-Afrikát említette, ahol azonban még nem jelentették ki olyan kategorikusan az elfogatóparancs megtagadását, mint Magyarország. Érdekesség, hogy a képviselő jó kapcsolat ápol a Fidesszel, 2019-ben Orbán Viktor személyesen fogadta őt a Karmelita kolostorban.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok