Index Vakbarát Hírportál

Ősmobillal lopják az autókat

2023. május 1., hétfő 08:25

Mobiltelefonnak vagy Bluetooth-hangszórónak álcázott eszközök segítségével mindössze 15 másodperc alatt el tudják lopni a tolvajok az autókat. Az Egyesült Államokban az interneten árulják ezeket a kütyüket.

Az autólopás egy új formája kezdett el terjedni az Egyesült Államokban: a bűnözők apró, ártalmatlannak tűnő Bluetooth-hangszórókba vagy mobiltelefonokba rejtett eszközökkel kapcsolódnak a jármű vezérlőrendszeréhez. Ez lehetővé teszi a kevés műszaki tapasztalattal rendelkező tolvajok számára is, hogy kulcs nélkül, mindössze 15 másodperc alatt ellopják az autókat.

Ezeket a kütyüket ráadásul az interneten árulják néhány ezer dollárért, tehát egy autó árának a töredékéért. „JBL Unlock + Start. Nincs szükség kulcsra” – áll az egyik hirdetésben, amely egy JBL márkájú Bluetooth-hangszóróba rejtett eszközre vonatkozik. Azt is hozzáteszik, hogy a szerkezet számos Toyota és Lexus autóban működik. 

Ken Tindell, a járművek kiberbiztonságával foglalkozó Canis Labs nevű cég vezetője a Motherboard portálnak azt mondta, az eszköz minden munkát elvégez a tolvaj helyett, így annak elég csupán a megfelelő vezetéket a megfelelő helyre bedugni. A járműtulajdonosok semmit sem tudnak tenni ellene – tette hozzá.

A Motherboard egy videót is közzétett a jelenségről, ebben látni, hogy egy férfi többször is megpróbál elindítani egy Toyotát, ám kulcs hiányában nem sikerül neki. Ezt követően elővesz egy átalakított Nokia 3310-es telefont, amibe beledug egy USB-csatlakozót, és megnyom egy gombot. Az autó azonnal el is indul.

Rovatok