Index Vakbarát Hírportál

Egyik legnagyobb szövetségesének fordíthat hátat Orbán Viktor

2023. május 2., kedd 17:50

Orbán Viktor magyar miniszterelnök, Donald Trump egyik legnagyobb nemzetközi támogatója az elmúlt időben annak a jeleit mutatja, hogy nyitni kezdett Florida kormányzója, Ron DeSantis és egyik legfontosabb támogatója felé.

Orbán Viktor azok közé a politikusok közé tartozik, akik Donald Trump bukása után is támogatták az Egyesült Államok korábbi elnökét. A The Guardian cikke viszont arról ír, a magyar miniszterelnök egyik kulcsfontosságú szövetségese és a DeSantis-tábor közötti találkozók arra utalnak, hogy a Trump feje fölött sűrűsödő viharfelhők miatt Orbán igyekszik biztosra menni.

Mint arra emlékeztetnek, Novák Katalin köztársasági elnök múlt hónapban találkozott Ron DeSantis feleségével és az amerikai magyar milliárdos Péterffy Tamással, aki bejelentette, hogy nem támogatja Trumpot a 2024-es elnökválasztásokon. A magyar származású milliárdos „kedvenc emberének” nevezte DeSantist, és az OpenSecrets kampányfinanszírozási figyelőszolgálat szerint 170 ezer dollárt adományozott a 2022-es kampányának.

Orbánék Amerika felé nyitnak

A brit lap szerint DeSantishoz hasonlóan Novák Katalin is ultrakonzervatív nézeteket vall a családpolitikával, az LMBTQ+-jogokkal és az abortusszal kapcsolatban. Mint írják, Novák kulcsszerepet játszott Orbán azon törekvésében, hogy Budapestet a világ minden tájáról érkező jobboldali és szélsőjobboldali erők – köztük az amerikai jobboldal – közötti megbeszélések központjává tegye.

Az Orbán-kormány számára a kétoldalú kapcsolatoknak erős pártpolitikai vetületük van. Elgondolkodtak azon, hogy érdemes-e minden kártyát Trumpra tenni. A volt elnök elleni vádemelés csak megerősítette ezt

– mondta Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund közép-európai munkatársa.

Egy volt magyar diplomata szerint a DeSantis-találkozóktól függetlenül a magyar kormánytisztviselők más republikánus személyiségekkel is elkezdték felvenni a kapcsolatot.

Ezek a kapcsolatfelvételek az elmúlt kilenc hónapban megnövekedtek, és több kormánytisztviselő látogatott el az Egyesült Államokba, mint korábban

– mondta a diplomata.

A lap diplomáciai forrásai szerint Magyarország már Novák Katalin utazása előtt felvette a kapcsolatot Georgia és Virginia republikánus tisztviselőivel, Péterffy pedig régóta baráti kapcsolatban áll az Orbán-kormánnyal, 2017-ben a Magyar Érdemrend nagykeresztjével tüntették ki, bankját pedig nemrégiben jegyezték be Magyarországon. 

Orbán Viktorhoz hasonlítják Ron DeSantist

A The Guardian szerint DeSantis már többször „kiérdemelte”, hogy Orbánhoz hasonlítsák. Példaként hozták fel a szexuális irányultság és a nemi identitás oktatásának tiltását harmadik osztályig. DeSantis sajtótitkára, Christina Pushaw tagadta, hogy a magyar törvény ihlette volna a floridai törvénytervezetet. Emellett azt írják, Orbán Viktor bírálói szerint a nacionalista vezető aláásta a demokratikus normákat Magyarországon, beleértve a sajtószabadság csorbítását és a bírói függetlenség gyengítését. 

Míg a magyar kormány megtalálta a közös hangot az amerikai jobboldallal az LMBTQ+- és az abortuszellenes kérdésekben, a republikánusokkal való szorosabb együttműködés egyik akadálya továbbra is Orbán Viktor vitatott álláspontja Oroszország ukrajnai háborújával kapcsolatban – írja a brit lap. 

Mindössze hat nappal azután, hogy Novák Katalinnal találkozott, DeSantis a jelek szerint megismételte Orbán Viktor háborús retorikáját, a Fox News korábbi műsorvezetőjének, Tucker Carlsonnak azt mondta, „az Ukrajna és Oroszország közötti területi vitába való további belegabalyodás” nem létfontosságú amerikai nemzeti érdek.

A cikk végén megjegyzik, hogy Orbán Viktor mindezek ellenére támogatásáról erősítette meg közösségi oldalán Donald Trumpot, a volt amerikai elnök bírósági tárgyalása előtt Orbán tweetjében azt írta: „Tartson ki, elnök úr! Önnel vagyunk!

Rovatok