Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a börtönből a koronavírus-járványról és hullazsákokról tudósító kínai üzletembert

2023. május 3., szerda 09:44

Fang Bin vuhani üzletembert három év után engedték ki a börtönből, miután a koronavírus-járvány kirobbanásakor videókat tett közzé a kínai járványhelyzetről. A férfi azzal a YouTube-videójával robbant be a köztudatba, amelyben öt perc alatt nyolc hullazsákot számolt meg egy helyi kórház előtt.

Mint írtuk, Fang Bin kínai üzletember a koronavírus-járvány kirobbanásakor valódi történéseket igyekezett bemutatni Vuhanban, a koronavírus epicentrumában. Bin videókat, képeket és drámai történeteket osztott meg a városból, amelyet a kormány a vírus terjedésekor szinte teljesen elzárt a világtól.

A férfi ezt követően 2020 februárjában eltűnt, mint később kiderült, a kínai bíróság három év börtönbüntetésre ítélte egy titkos vuhani tárgyaláson.

A BBC információi szerint Fang Bin most már otthon van Vuhanban, mivel

április 30-án vasárnap kiengedték a börtönből.

A férfi azzal a YouTube-videójával robbant be a köztudatba 2020-ban, amelyben öt perc alatt nyolc hullazsákot számolt meg egy helyi kórház előtt. Azt mondta, hogy a videó posztolása után még aznap este őrizetbe vették, de akkor még elengedték. Ezek után Bin úgy kommentálta következő videóját, hogy „mindenki lázad – adjátok vissza a hatalmat a népnek”. Ez volt az utolsó videó, amelyet megosztott eltűnése előtt.

Nem csak Bint ítélték el

Bár az aktivisták üdvözölték Fang Bin szabadon bocsátását, továbbra is aggódnak egy másik sorstársa miatt. Zhang Zhan 39 éves kínai újságírónőt 2020 májusában vették őrizetbe, és 2020 decemberében négy év börtönre ítélték.

A kínai bíróság az újságírót „viták szítása és bajkeverés” miatt mondta ki vétkesnek. A jogsértések e tágan értelmezett kategóriája öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, és a kínai hatóságok gyakran alkalmazzák is a kormányétól eltérő véleménnyel rendelkező emberek elhallgattatására.

Zhang 2020 februárjában Vuhanba utazott, hogy beszámoljon a járványhelyzetről. Aktív volt a YouTube-on és a Twitteren, amely platformokat tilos használni Kínában. Az újságírónő azok után is folytatta a videók megosztását, hogy a helyi hatóságok megfenyegették.

Röviddel a letartóztatása után Zhang éhségsztrájkba kezdett. A nőt a börtönben bizonyos időközönként kényszerítik arra, hogy egyen, de a Free Zhang Zhan csoport szerint a súlya 40 kg alá zuhant. Jelenleg nem tudni, hogy még éhségsztrájkol-e, családja is keveset tud az állapotáról.

A járvány kirobbanásakor két másik tudósítót is elítéltek, Chen Qiushi és Li Zehua szintén eltűntek Wuhanban 2020 februárjában, de ők hónapokkal később előkerültek.

Rovatok