Index Vakbarát Hírportál

A szlovák államfő meghozta az ország jövőjét meghatározó döntést

2023. május 6., szombat 09:29

Fordulópont előtt áll Szlovákia politikai vezetése, miután több miniszter is bejelentette távozását a kabinetből. Zuzana Caputová köztársasági elnök következő lépése vagy az lesz, hogy megpróbálja megtartani és átszervezni a kaotikus állapotban lévő jelenlegi kormányt, vagy szakértői, általa kinevezett hivatalnokokból álló kormányt hoz létre.

Április elején írtunk róla az Indexen, hogy Ódor Lajos, a szlovák jegybank alelnökének neve is felmerült egy lehetséges szakértői kormány vezetőjeként.

Miután Samuel Vlcan földművelésügyi miniszter és Rastislav Kácer – az Orbán Viktort heves kritikákkal illető – külügyi tárcavezető is azt jelezte Zuzana Caputová államfőnek, hogy távoznak a tisztségükből.

Caputova erre így reagált:

Teljesen világos számomra, hogy mit fogok lépni.

A köztársasági elnök azzal fokozta a hangulatot, hogy hozzátette: döntését csak azután közli, hogy visszatér Pozsonyba Londonból, ahol jelenleg III. Károly koronázási ceremóniáján vesz részt.

A bejelentés előtt még találkozni fog kedden Eduard Heger ügyvezető miniszterelnökkel és Boris Kollár parlamenti házelnökkel – írja az Új Szó.

Két forgatókönyv

A Szlovákia kormányzásának jövőjét meghatározó döntés két fajta irányt vehet: vagy megmarad a mostani, Heger vezette kabinet, vagy ügyvezetői, másnéven szakértői kormányzat váltja fel azt.

A helyzetet bonyolítja, hogy a jelenlegi kormánytól a parlament még tavaly decemberben megvonta a bizalmat, és ezért ügyvezetői státuszban van, vagyis nem lehet új minisztereket kinevezni. Ezért ha megmaradna a jelenlegi kabinet, a megüresedő tárcavezetői posztokat a mostani kormánytagoknak kellene magukra vállalniuk – magyarázza a lap.

A szakértői kormány kinevezése azért lenne érdekes választás, mert hasonlóra még nem volt példa Szlovákia történetelmében. Ebben az esetben hivatalnokok, külső szakértők és köztisztviselők töltenék be a miniszteri posztokat. Mivel őket nem a parlamenti pártok, hanem az államfő jelöli a tisztségre, ezért

egy ilyen fajta kormányt tulajdonképpen a köztársasági elnök egy személyben irányíthatna.

A hivatalnokkabinetet jó eséllyel a magyar nemzetiségű Ódor Lajos vezetné, aki jelenleg a Szlovák Nemzeti Bank alelnöki posztját tölti be.

Heger – párttársaival együtt – természetesen elutasítja a hivatalnokkormány kinevezését, mivel az lényegében minden hatalmától megfosztaná. Boris Kollár parlamenti házelnök szerint a szakértői kabinet kinevezése óriási káoszhoz vezetne.

Az ellenzéki és parlamenten kívüli pártok, illetve a Szövetség mind támogatják a szakértői kormány kinevezését.

Rovatok