Index Vakbarát Hírportál

Váratlan fordulat történt a szlovák kormány kálváriájában

2023. május 7., vasárnap 13:27

Csatlakozott a felmentésüket kérő kormányzati tagokhoz Szlovákia bizalmi szavazáson megbukott kormányának vezetője, Eduard Heger.

Minap írtunk róla, több miniszter is bejelentette távozását a szlovák kabinetből. Zuzana Caputová köztársasági elnök előtt két opció áll az ország vezetésének újraszervezésére: vagy megtartja a jelenlegi kabinetet, vagy létrehoz egy szakértői kormányt.

Utóbbi esetben lényegében a köztársasági elnök válogathatná össze a hivatalnokkormány tagjait, és az Eduard Heger vezette jelenlegi kabinet végleg kikerülne a képből.

A korábbi távozások után most drasztikus fordulatot vettek az események, miután Heger úgy döntött, hogy nem várja meg a szakértői kormány felállítását, és benyújtotta felmentési kérelmét az államfőnek – ezt a miniszterelnök Pozsonyban jelentette be vasárnapi sajtótájékoztatóján.

Döntését azzal indokolta, hogy az államfő „nem fogadta el javaslatait, amelyek biztosabb megoldást jelentettek volna, mint egy szakértői kormány kinevezése”.

Heger egyébként december óta ügyvezető kormányfőként látta el feladatait, miután kormánya megbukott egy ellene beadott parlamenti bizalmi szavazáson.

Rovatok