Index Vakbarát Hírportál

Visszatérne az Európai Parlamentbe a korrupcióval vádolt képviselő

2023. május 10., szerda 09:29

A korrupciós vizsgálatba keveredett három európai parlamenti képviselő a politikába való visszatérésért lobbizik.

Eva Kaili vissza akarja kapni az állását az Európai Parlamentben. A görög politikus, aki egy korrupciós botrány egyik fő gyanúsítottja, hamarosan megpróbálja elérni, hogy házi őrizetét feloldják, hogy újra európai parlamenti képviselőként dolgozhasson − közölték Kaili ügyvédjei a Politico-val.

A vizsgálatban érintett két másik európai parlamenti képviselő − a belga Marc Tarabella és az olasz Andrea Cozzolino − hamarosan követheti őt. Keddtől Tarabellának már nem kell elektronikus nyomkövetőt viselnie, és elhagyhatja a házi őrizetet, bár bizonyos feltételek mellett.

A három személyt továbbra is korrupcióval, pénzmosással és bűnszervezetben való részvétellel vádolják a Katargate néven ismertté vált ügyben. Az Európai Parlament sajtóirodája szerint azonban, „továbbra is az Európai Parlament tagjai maradnak, a tisztséggel járó valamennyi joggal”.

Ez azt jelenti, hogy mindannyian az uniós költségvetésből kapnak fizetést − és továbbra is megmarad a szavazati joguk. 

A korrupciós rendszer állítólagos vezetője, Pier Antonio Panzeri 2019-ben, 15 év után megszűnt európai parlamenti képviselő lenni.

Nem lesz könnyű feladat

Mivel a járvány idején bevezetett távmunkára vonatkozó intézkedések hatályukat vesztették, az európai parlamenti képviselők már nem szavazhatnak, amikor otthon vagy Belgiumon kívül tartózkodnak − ami azt jelenti, hogy a három aktív törvényhozó csak akkor folytathatná teljes körű munkáját, ha feloldanák a házi őrizet feltételeit.

Ettől függetlenül a politikusok visszatérése az Európai Parlamentbe nem lesz könnyű feladat, mivel meg kell győzniük a hatóságokat arról, hogy a továbbiakban nem kell őket otthonukban fogva tartani.

Mint azt megírtuk, európai képviselők, lobbisták, tisztviselők, sőt egyesek családtagjai is érintettek a Katargate néven elhíresült, decemberben kirobbant politikai botrányban. A még mindig folyamatban levő nyomozás szerint Katar és Marokkó pénzzel próbált befolyást szerezni az Európai Parlamentben.

Európai rendőrség híján a belga hatóságok indítottak vizsgálatot még tavaly júliusban, majd az olasz és görög rendőrséggel együttműködve december elején szinte egyidejűleg több rajtaütésben összesen másfél millió eurót foglaltak le. Már az első napon, december 9-én hat embert vettek őrizetbe – köztük Eva Kailit, az Európai Parlament tizennégy alelnökének egyikét.

Rovatok