Index Vakbarát Hírportál

Hatalmas politikai botrány tört ki Szlovákiában a volt miniszterelnök szavai miatt

2023. május 10., szerda 10:52

Zuzana Caputová szlovák államfő a közösségi oldalán jelentette be, hogy jogi lépéseket tesz Robert Fico korábbi kormányfő ellen.

A köztársasági elnök arról írt, hogy Fico ismételten hazugságokat terjeszt róla, amerikai ügynöknek nevezte, és megint azzal vádolta, hogy egy Soros György által irányított kormányt akar felállítani – írja a Paraméter.

Caputová azt állítja, hogy a kijelentések miatt súlyos támadásokat kap, halálosan megfenyegették nemcsak őt, hanem a szeretteit is.

„Nem fogom elmagyarázni sokadik alkalommal, hogy mindez abszolút hazugság, és hosszasan ecsetelni, hogy a járási, a kerületi és végül az alkotmánybíróság is egyértelműen kimondta, hogy ezek a vádak megalapozatlanok, és átlépik a politikai csatározás határait. Fico képviselő ezt tudja. És azt is tudja, hogy gyűlölködő hazugságaival valakit célponttá tenni Szlovákiában korábban már vezetett gyilkossághoz” – szögezte le az államfő, aki hozzátette: nem süllyed le Fico szintjére, nem aggat rá semmilyen jelzőt.

Válsághelyzeten próbál úrrá lenni az államfő

Mint arról már az Index is beszámolt, felmentését kérte Zuzana Caputová államfőtől Eduard Heger ügyvezető szlovák kormányfő.

Előtte az ügyvezető szlovák agrárminiszter, Samuel Vlcan jelentette be távozási szándékát, egy, a napokban nyilvánosságra került, a családi cégét érintő állami támogatási ügyre hivatkozva. Egy nappal később pedig Rastislav Kácer külügyminiszter kérte felmentését az államfőtől, szándékát hivatalosan nem indokolva.

Az Új Szó értesülései szerint Ódor Lajos, a Szlovák Nemzeti Bank jelenlegi alelnöke fogja vezetni az ország irányításával megbízott szakértői kormányt.

Fico a NATO-ba is keményen beleállt

Robert Fico nemrég arról beszélt, hogy Szlovákiában semmiféle diskurzus nem zajlott Ukrajna NATO-tagságával összefüggésben, és erre nem is kerülhetett volna sor, hiszen a jelenlegi pozsonyi kormányzat egy parlamenti bizalmi szavazáson decemberben megbukott, ügyvezető kabinetként az alkotmány szerint nincs jogosultsága döntéshozásra lényeges külpolitikai kérdésekben sem.

A politikus leszögezte: Ukrajna NATO-tagsága nem a biztonság és a béke garanciája, hanem a harmadik világháború záloga.

(Borítókép: Robert Fico 2017. május 31-én. Fotó: Mateusz Wlodarczyk / NurPhoto / Getty Images)

 

Rovatok