Index Vakbarát Hírportál

Betiltaná a szabadtéri munkát Spanyolország a kánikula idejére

2023. május 13., szombat 13:48

A vízkészletek és a mezőgazdaság védelme érdekében a spanyol kormány több mint 2 milliárd eurós aszályvédelmi csomagot hagyott jóvá.

A spanyol kormány betiltaná a szabadtéri munkát a szélsőséges hőség idejére – közölte a Euronews. 

A lap szerint az intézkedés akkor lépne életbe, ha a spanyol meteorológiai szolgálat (AEMET)  piros vagy narancssárga riasztást ad ki. 

A hőségriasztások általában akkor jellemzőek, amikor a hőmérséklet eléri a 30 fokot, vagy meghaladja a 40 fokot, ami már veszélyt jelent a szabadban tartózkodó emberekre vagy a környezetre.

A tavalyi év volt a legmelegebb Spanyolországban az 1961-es nyilvántartások kezdete óta, a múlt hónap pedig a legmelegebb és a legszárazabb április volt. Az ország nagy részét szárazság jellemzi, a vízkészletek pedig 50 százalék alatt vannak – írják.

A vízkészletek és a mezőgazdaság védelme érdekében több mint 2 milliárd eurós intézkedéscsomagot hagytak jóvá.

A spanyol kormány csütörtökön állapodott meg az intézkedésről.

Az még nem világos, hogy pontosan milyen szakmákat érintene a kültéri munkavégzés tilalma, de az biztos, hogy a mezőgazdasági és építőipari ágazatokban is módosítani kellene a munkaidőt a kánikula idejére.

Spanyolország egyes részein már bevezették a munkavégzésre vonatkozó korlátozást

A magas hőmérséklethez szokott helyeken, például Spanyolország déli andalúziai régiójában, nyáron már csak délelőtt dolgoznak az építőmunkások.

Tavaly Madridban hőguta miatt munka közben meghalt egy ideiglenes utcai takarító. A 60 éves férfi testhőmérséklete megközelítette a 42 fokot.

A haláleset megváltoztatta a munkakörülményeket.

Az önkormányzati szolgáltatásokat nyújtó szakszervezetek és vállalkozók megállapodást írtak alá, amelyben felfüggesztették az utcaseprést azokon a napokon, amikor az átlaghőmérséklet 39 fok fölé emelkedik.

Rovatok