Index Vakbarát Hírportál

Korlátozza Törökországban a Twitter a működését

2023. május 14., vasárnap 14:30

A Twitter korlátozza a működését Törökországban. A döntést a közösségi oldal jelentette be a török választások előtt egy nappal. Kritikusai szerint Elon Musk ezzel segít Recep Tayyip Erdogannak, hogy elhallgattathassa az ellenzéki kihívóit, Musk szerint nem volt más választása.

Szombat hajnalban tette közzé a Twitter azt a bejegyzést, amelyben bejelentették, bizonyos tartalmak elérhetőségét korlátozzák Törökországban, így bizonyos bejegyzések és fiókok ideiglenesen elérhetetlenek az Elon Musk által felvásárolt közösségi oldalon.

Mint a bejegyzésben írják, a blokkolt tartalmak a világ többi részén továbbra is elérhetőek maradnak, ugyanakkor azt nem részletezték, pontosan mik váltak elérhetetlenné az elmúlt 20 év legkiélezettebb választását megrendező országban.

Mint írják, a döntésre az után került sor, hogy Törökországban bírósági eljárást kezdeményeztek a Twitter ellen, és azért blokkolnak bizonyos tartalmakat, hogy az oldalt ne kelljen teljesen leállítani az országban.

A döntés ismét elindította a közösségi oldallal kapcsolatos vitákat, amelyek azt követően jelentek meg, hogy Elon Musk megvásárolta a Twittert: a magát a szólásszabadság védelmezőjeként pozicionáló Musk az oldal vezetőjeként több olyan politikust és véleményvezért visszaengedett a platformra, aki összeesküvés-elméleteket vagy álhíreket terjeszt, miközben most a kritikusok azt vetik a Twitter vezetését lassan átengedő milliárdos szemére, hogy Recep Tayyip Erdogan kérésére korlátozzák az oldal elérhetőségét.

A vitába maga Elon Musk is becsatlakozott: mint azt a The Washington Post kiszúrta, a többek között a Bloombergnek is író Matt Yglesias újságíró kritizálta a Twittert, amiért a cég teljesítette a török rezsim akaratát, amire Musk annyit reagált:

Kiesett az agyad a fejedből? A választás az volt, hogy a Twittert teljes egészében le kell tiltani, vagy korlátozni a hozzáférést bizonyos tweetekhez. Te melyiket akarod?

Mint arra a The Washington Post felhívja a figyelmet, nem ez az első alkalom, hogy Erdoganék azt kérik Musktól, bizonyos tartalmakat korlátozzanak az oldalon: a több mint ötvenezer halálos áldozattal járó februári földrengések után a leginkább sújtott területeken nem volt elérhető a közösségi oldal.

A közösségi oldalak és az internet egyébként a török ellenzék egyik utolsó platformja, ahol közvetlenül tud szólni a potenciális választóihoz: a török médiumok 90 százaléka ugyanis a rezsim vagy a rezsimhez köthető személyek kezében van a Reporters Without Borders nevű szervezet szerint.

(Borítókép: Justin Sullivan / Getty Images)

Rovatok