Index Vakbarát Hírportál

Magyarország miatt késik a magyar gazdák uniós támogatása

2023. május 24., szerda 12:28

Több magyar gazda is tüntetett Brüsszelben, hogy mihamarabb lezáruljon a támogatásukról szóló uniós tárgyalás. Azonban úgy néz ki, a magyar kormány késlekedése miatt nem tárgyal az Európai Bizottság a gazdák megsegítéséről az ukrán gabonaimport ügyében.

Mint ahogy arról korábban már beszámoltunk, május 23-án több mint száz gazda tüntetett Brüsszelben, hogy az Európai Bizottság nyújtson hatékony és hosszú távú segítséget a kelet-európai termelőknek.

Magyarországról egy 28 fős delegáció érkezett, mellettük lengyel, szlovák, cseh, román és bolgár termelők vettek részt a demonstráción. Nagy István szerint a gazdák azt szeretnék elérni, hogy legalább ez év végéig érvényben maradjon az importtilalom, ugyanis a helyzet június 5-ig nem oldódik meg, az érintett országokban a gabonatárolókat továbbra is leginkább a tavalyi ukrán gabonaszállítmányok foglalják el.

Nagy István és több uniós tagállam is az Európai Bizottságra vár, azonban úgy néz ki, a legnagyobb problémát Magyarország jelentheti. Miriam Garcia Ferrer elmondta, az érintett tagállamok mindegyike visszavonta már az importkorlátozásokat, egyedül Magyarország nem. A további tárgyalások feltétele pedig, hogy az alkuban részt vevő tagállamok teljesítsék a korábbi vállalásaikat.

Jelenleg arra várunk, hogy felfüggesszenek egy korábban bevezetett egyoldalú nemzeti intézkedést, mielőtt rátérnénk a következő lépésekre

– fogalmazott Miriam Garcia Ferrer bizottsági szóvivő az Euronewsnak.

Április végén az EU megállapodott öt uniós országgal abban, hogy az ő területükön csak áthaladhat az ukrán gabona. Ez az átmeneti intézkedés június 5-ig van érvényben. Az EU százmillió eurós pénzügyi támogatást is jóváhagyott a gazdák kárpótlására. Ennek feltételéül azt szabta a bizottság, hogy azon tagállamok, amelyek importtilalommal korlátozták az ukrán termékek behozatalát, vonják vissza ezeket a lépéseket.

Rovatok