Index Vakbarát Hírportál

Hackertámadás miatt késtek az érettségi vizsgák Görögországban

2023. május 30., kedd 17:43

A görög oktatásügyi minisztériumot kibertámadás érte kedden, megzavarva a központosított érettségi vizsgáztatásra szolgáló portál működését.

A minisztérium tájékoztatása szerint úgynevezett túlterheléses, állami szervek weboldalainak megbénítását célzó DDoS-módszerű támadás érte a tárca rendszereit két egymást követő napon fertőzött számítógépekről a világ 114 országából.

Az ország történek legnagyobb ilyen jellegű támadása bár fennakadásokat és késlekedéseket okozott az érettségiztetés menetében, a rendszert mégsem tudta megbénítani – közölte a minisztérium.

A hétfői és keddi történések nyomán a görög legfelsőbb bíróság mellett működő ügyész vizsgálatot rendelt el a rendőrség kiberbűnözési részlegének bevonásával.

Ez az eddigi legsúlyosabb kibertámadás a görög társadalom, illetve kormányzati szervek ellen

– hangsúlyozta az oktatási minisztérium állásfoglalásában.

Órákig várakoztak a diákok a tantermekben

Az érettségi vizsgákat Görögországban országosan egységesített teszt alapján egy online felületen keresztül végzik el. A fennakadások miatt a diákoknak órákat kellett várakozniuk a tantermekben a vizsgák kezdetéig.

Mindez újabb politikai vitákhoz is vezetett Görögországban, ahol a májusi választást az eddig kormányzó, konzervatív Új Demokrácia jelentős fölénnyel nyerte meg, de abszolút többség híján Kiriákosz Micotákisz eddigi kormányfő mégsem tudott egyedül kormányt alakítani, így újabb előrehozott választásokat írtak ki június végére.

Rovatok