Index Vakbarát Hírportál

Vállaltan homoszexuális államfője lesz Lettországnak

2023. június 1., csütörtök 08:30

Szerdán megválasztották Lettország új elnökét, Edgars Rinkevics volt külügyminisztert. A politikus 2014-ben jelentette be, hogy homoszexuális, így ő lesz az ország első nyíltan meleg államfője. Rinkevics ígéretet tett arra, hogy küzdeni fog az azonos nemű párok jogaiért.

Mint arról az Index is beszámolt, a lett parlament Edgars Rinkevicset választotta az ország új elnökévé szerdán. Rinkevicset július 8-án iktatják be az államfői tisztségbe; a 67 éves Egils Levitset váltja az elnöki székben. 

Ő lesz az ország első, vállaltan homoszexuális államfője.

Lettországban az elnöki tisztség nagyrészt ceremoniális, és az államfő elsősorban az egység jelképe.

Edgars Rinkevics hét évvel ezelőtt jelentette be, hogy a férfiakhoz vonzódik. Akkor úgy fogalmazott, harcolni fog az azonos nemű párok jogaiért.

Hazánknak meg kell teremtenie a jogi kereteket, hogy minden fajta párkapcsolatot elfogadjunk, harcolni fogok érte! Tudom, hogy megahisztéria lesz, de büszkén vállalom, hogy meleg vagyok

– írta.

Ennek eredménye, hogy tavaly egy lett bíróság kimondta, az azonos nemű párokat is megilleti a jogi elismerés. Ugyanakkor a házasság és az örökbefogadás továbbra is csak a heteroszexuális pároknak engedélyezett – emlékeztet a hvg.hu.

Néhány éve San Marinóban még börtön járt a homoszexualitásért, tavaly azonban – a világon elsőként – már nyíltan homoszexuális férfit választott államfőnek a San Marino Köztársaság. Európa egyre több országában bátran ismerik el a politikusok, ha a saját nemükhöz vonzódnak.

(Borítókép: Edgars Rinkevics 2022. augusztus 16-án. Fotó: Cem Ozdel / Anadolu Agency / Getty Images)

 

Rovatok