Index Vakbarát Hírportál

Hol és miért ügy, ha egy politikus meleg?

2023. április 5., szerda 19:42

Néhány éve San Marinóban még börtön járt a homoszexualitásért, miközben Európa egyre több országában bátran ismerik el a politikusok, ha a saját nemükhöz vonzódnak.

Nicola Sturgeon felkacagott, amikor élő adásban megkérdezték tőle: ki az a francia diplomata, akivel leszbikus kapcsolatokat ápol? – jelentette a Scottish Sun. Skócia legismertebb politikusa azt azonban elismerte, hogy „részben” ez a híresztelés váltotta ki a lemondását.

A magánéletében vájkáltak – mondta –, ez volt a távozása egyik oka. A Skót Nemzeti Párt, az SNP vezetője februárban jelentette be sokkoló lemondását első miniszteri tisztségéről. „A fejemben és a szívemben tudtam, hogy itt a visszavonulás ideje” – magyarázkodott.

Azt azonban most hevesen cáfolta, hogy titkos viszonyt folytatott egy francia diplomatanővel, titkos szerelmi fészküket pedig a skót teniszcsillag, Sir Andy Murray édesanyjától, Judytól vásárolta. Megviselte viszont, hogy azzal vádolták: ingatlanokat birtokol szerte a világban.

„Nem vagyok naiv” – nyilatkozta Sturgeon, és leszögezte: tisztában van azzal, hogy egyik napról a másikra nem tűnhet el a névtelenség homályában. „De egy kicsivel több magánéletet szeretnék.” Olvasta ugyanis a híreszteléseket a közösségi médiában, amelyek „sokkal elbűvölőbbnek és izgalmasabbnak hangzanak” a rideg valóságnál.

Nem sokkal Sturgeon távozása után a férje, Peter Murrell is lemondott az SNP vezérigazgatói posztjáról.

A meleg közösségekhez tartozás régóta megosztó kérdés – kivált a magyar politikában. Tavaly például Ungár Klára, a Fidesz és az SZDSZ egykori politikusa reagált Orbán Viktor rádióinterjújára, amelyben a kormányfő arról is beszélt: nagy vita zajlik arról, hogy a homoszexualitás elvezet-e a pedofíliához. „Azt hiszem, ez ellen már csak egy módon lehet védekezni: név szerint meg kell nevezni a Fidesz-vezérkar és a kormány meleg tagjait!” – írta Facebook-oldalán Ungár Klára.

Másutt, a magyarnál sokkal konzervatívabb közegben sem ütköznek meg azon, ha egy politikus meleg. Íme néhány kiragadott példa.

Európai vezetők

Kubában tavaly ősszel referendumon legalizálták az azonos neműek házasságát, amit immár a világ 32 országban ismernek el. Az intézményt először Hollandiában foglalták törvényes keretbe, még 2001-ben. A szerb kormányfő, Ana Brnabics köztudottan élettársi viszonyban él egy orvosnővel, aki mesterséges megtermékenyítéssel egy gyermeket is világra hozott, de kapcsolatukat nem tudják legalizálni, mert Szerbiában még nem rendelkeztek a melegházasságokról. A magyar miniszterelnök egyébként viszonylag gyakran találkozik belgrádi kollégájával, bár inkább Vucsics államfővel tárgyal.

San Marinóban 2004-ig börtönnel sújtották a homoszexualitást, a gyors felvilágosulás után azonban tavaly a bevallottan meleg Paolo Rondellit választották meg régenskapitánynak. A katonainak tűnő rang tulajdonképpen az államfőt illeti meg, féléves megbízatással.

Nyíltan meleg volt Per-Kristian Foss, Norvégia ügyvezető miniszterelnöke 2002-ben, és Elio Di Rupo is, aki Belgium kormányfője volt 2011 és 2014 között. Nagyjából ugyanebben az időszakban, 2009 és 2013 között volt Izland miniszterelnöke Johanna Sigurdardottir, aki 1970-ben még férjhez ment, két fia született, majd zátonyra futott házassága után 1987-ben elvált. Másfél évtizeddel később ismerkedett meg jelenlegi partnerével, egy írónővel, akit a melegházasság elismerése után azonnal feleségül vett 2010-ben. Sigurdardottir régóta nyíltan leszbikus.

Nem titkolja érzéseit Xavier Bettel sem, aki 2013 óta Luxembourg miniszterelnöke. A nyíltan meleg politikus egy pillanatig sem habozott frigyre lépni Gauthier Destenay-vel 2015-ben, amikor a nagyhercegségben legalizálták az azonos neműek házasságát. Az embereket egyre kevésbé érdekli, hogy valaki meleg vagy nem – állapította meg Bettel.

Leo Varadkar egy 2010-es interjúban azt nyilatkozta: nem tartja erkölcstelennek a homoszexualitást, a melegházasságot azonban ellenzi. Öt évvel később elismerte, hogy maga is meleg, és a melegházasság legalizálása mellett kampányolt. Kétéves megszakítással az indiai felmenőkkel rendelkező politikus 2017 óta Taoiseach, azaz az ír kormány vezetője. Élettársa egy ír orvos.

Az Európai Parlament tucatnyi tagja bevallottan meleg. Egyikük volt Szájer József, aki 2020-ban egy melegbuliról egy brüsszeli ereszcsatornán menekült, majd lemondott tisztségéről. Az orgiával egyébként nem az volt a baj, hogy azonos neműek vettek rajta részt, hanem az, hogy járványügyi korlátozások idején szervezték. „Amit Szájer József képviselőtársunk tett, az a mi politikai közösségünk értékrendjébe nem fér bele” – mondta a történtek után Orbán Viktor kormányfő.

Tengerentúli helyzetkép

Gaëtan Duvalról, Mauritius kormányfőhelyettes homoszexuális hajlamairól már a hetvenes években tudtak, sokkal több azonban a bevallottan meleg politikus a jóval nagyobb Dél-Afrikában.

Ausztráliában és Új-Zélandon sem rejtőznek, mint ahogy Ázsia sok országában sem: a Fülöp-szigeteken, Indiában, Izraelben, Japánban, Nepálban vagy Srí Lankán sem égbekiáltó bűn a homoszexualitás.

Meglepően sok a nyíltan meleg törvényhozó, miniszter és polgármester Argentínában és Brazíliában, de nem titkolják másságukat Latin-Amerika más országaiban sem.

Az Egyesült Államok jelenleg legmagasabb rangú meleg politikusa Pete Buttigieg közlekedési miniszter, egykori elnökjelölt. A korábbi tengerésztisztet csecsemőként a katolikus egyházban keresztelték meg. Azt mondta: a hit nagyban befolyásolta az életét. Az indianai South Bend polgármestereként coming outolt 2015-ben. Három évvel később örök hűséget esküdött Chasten Glezman középiskolai tanárnak, aki felvette Buttigieg vezetéknevét. A pár két éve ikreket fogadott örökbe.

(Borítókép: Nicola Sturgeon 2023. március 20-án. Fotó: Kirsty O'Connor / PA Images / Getty Images)

Rovatok