Index Vakbarát Hírportál

Nemsokára jelentést tesz a NASA ufóbizottsága

2023. június 1., csütörtök 06:22 | aznap frissítve

A NASA tavaly megalakult bizottsága, amely a kormány által „azonosítatlan repülő tárgyaknak”, közismert nevükön ufóknak nevezett jelenségeket tanulmányozza, szerdán tartja első nyilvános ülését, a következő hetekben várható jelentése kiadása előtt.

A 16 tagú testület, amely a fizikától az asztrobiológiáig különböző területek szakértőit tömöríti, tavaly júniusban alakult, hogy megvizsgálja a nem titkosított ufóészleléseket és a civil, kormányzati és kereskedelmi szektorból gyűjtött egyéb adatokat − írta meg a Reuters

A szerdai négyórás nyilvános ülés középpontjában „a végső megállapítások állnak, mielőtt az ügynökség független vizsgálóbizottsága a nyáron jelentést tesz közzé” − közölte a NASA.

Ez az első ilyen vizsgálat, amelyet az amerikai űrügynökség égisze alatt folytatnak le egy olyan témában, amelyet a kormányzat egykor a katonai és nemzetbiztonsági tisztviselők kizárólagos és titkos hatáskörébe utalt.

A NASA eljárása elkülönül a Pentagon vizsgálatától, amely azokra az esetekre koncentrál, amelyeket az elmúlt években katonai pilóták dokumentáltak, és amiket az amerikai védelmi és hírszerzési tisztviselők elemeztek.

A NASA és a Pentagon párhuzamos meghallgatásai fordulópontot jelentenek a kormány számára, miután évtizedeken át hárította, cáfolta és hiteltelenítette az ufók 1940-es évekre visszanyúló észleléseit.

Az ufók kifejezést, amelyet sokáig a repülő csészealjak és földönkívüliek fogalmával hoztak összefüggésbe, a kormánynyelvben az „UAP” kifejezés (azonosítatlan légköri jelenség) váltotta fel.

Míg a NASA tudományos eljárására úgy tekintettek, mint ami nyitottabb megközelítést ígér egy olyan témához, amelyet a védelmi intézmények sokáig tabuként kezeltek, az amerikai űrügynökség már a kezdetektől fogva tudatta, hogy aligha von le következtetéseket a témában.

Nincs bizonyíték arra, hogy az UAP-k földön kívüli eredetűek lennének

− mondta a NASA a testület megalakulásának tavaly júniusi bejelentésekor.

 

Rovatok