Index Vakbarát Hírportál

Ők örökölhetik a világ legnagyobb családi vállalkozásait, súlyos milliárdokról van szó

2023. június 2., péntek 08:06

Belegondolni is nehéz, mekkora üzleti birodalom szakad a nyakába azon örökösöknek, akik a világ leggazdagabb családjaihoz tartoznak. A Walton, a Mars és a Koch família vagyona összesen 513 milliárd dollárra tehető, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 178,5 billió forintra jönne ki.

Míg a legtöbb magyar család esetében az örökség tekintetében azzal lehet számolni, hogy a hozzátartozók halálát követően az ingóságaik, és jó esetben némi megtakarítás száll az örökösökre, a világ leggazdagabb famíliáinál más helyzet áll elő. A jól menő családi vállalkozások apáról fiúra és anyáról lányára szállnak, viszont aligha lehet elképzelni, mekkora teher nyomja majd a vállukat, amikor egy egész üzleti birodalom élére kerülnek. Azt évről évre listázzák, mennyivel növelték vagyonukat a milliárdosok, és hol áll a ranglistában például Elon Musk vagy Jeff Bezos, viszont a legtehetősebb családokról már annál kevesebbszer esik szó – holott a 25 leggazdagabb vagyona 1,5 trillió dollárra tehető.

A dobogó első három fokán helyet foglaló famíliák kezében óriási hatalom van, és összvagyonuk több mint kétszer annyi, mint Magyarország tavalyi bruttó hazai terméke, azaz GDP-je. A legnagyobb vagyonnal rendelkező család a világon a Walton família, amely, mondhatni, letaszíthatatlan a trónról, mivel már negyedjére kerül pole-pozícióba. Őket követi a Mars és a Koch család, akiknek üzleti vállalkozása már szintén több generáción átívelt – és az örökösöknek köszönhetően így is marad a jövőben. 

A Walton család öröksége sokfelé oszlik

Ha örökségről van szó, Waltonéknál igen sok családtag között oszlik el a 224,5 milliárd dollárra tehető vagyon, amelynek nagy része a Walmartból származik. A Walmart a legnagyobb kiskereskedelmi cég, amelyből 10 500 található világszerte, és éves szinten 573 milliárd dolláros bevételt jelent – illetve érdemes megjegyezni, hogy a család birtokolja a kiskereskedések 47 százalékát. A céget még Sam Walton alapította a Sam’s Clubbal együtt, majd 1992-ben bekövetkező halálát követően négy gyermekére, Samre, Johnra, Jimre és Alice-re maradt a vállalat, valamint különböző arányokban a tíz unokája is örökölt.

A Walton harmadik generációs örökösei közül az egyik legtehetősebb a 37 éves Lukas Walton, aki viszonylag hamar jutott hozzá a maga részéhez az örökségből, mivel édesapja, John Walton 2005-ben egy házilag készített repülővel zuhant le. Tekintve, hogy ő volt az egyetlen gyermek, apja vagyonának az egyharmada őt illette meg, ami 23 milliárd dollárt jelentett akkoriban. Sam Walton legidősebb gyereke, a 78 éves Rob sem panaszkodhat, mivel a becslések szerint több mint 60 milliárd dollár csücsülhet a bankszámláján, ami később három gyermekére, Sam Jr.-ra, Carrie-re és Benre száll.

Úgy tudni, a 74 éves Jim Walton és a 77 éves Alice Walton vagyona is több mint 60 milliárd dollárra tehető, ám utóbbi tekintetében kérdéses, ki örököl, mivel nem született gyermeke. Míg Jim esetében négyfelé oszlik az örökség. Az örökösök közé tartozik a 39 éves Tom Walton, a 42 éves Steuart Walton – aki Kelly Rohrbach modellt vette feleségül –, a 43 éves Alice Walton Proietti és a 35 éves James Walton Jr.

Marsék állatbizniszben is érdekeltek

Waltonékkal ellentétben a 160 milliárd dollárnyi vagyont birtokló Marsék már az ötödik generációnál tartanak, mióta Frank Mars 1902-ben, 19 éves korában melaszos cukorkákat kezdett árulni, majd 1911-ben megalapította a céget. Igazi világvállalattá azonban a fia, Forrest Mars Sr. tette, aki 1926-ban megalkotta a Milky Way csokit – és ezt követte még a későbbiekben például az M&M, illetve a Snickers. A Mars család ugyanakkor nem kizárólag az édességbizniszben mozog otthonosan, mivel az évi 45 milliárd dollárra tehető bevételük csaknem felét a kisállatoknak gyártott termékek teszik ki – ők forgalmaznak a legnagyobb számban állatoknak való árucikkeket.

1999-ben Forrest Mars Sr. halálával három gyermeke, az azóta már elhunyt Forrest Jr., illetve a jelenleg 83 éves Jacqueline és a 87 éves John örökölték a vagyont, napjainkban utóbbi kettő viszi az üzletet társtulajdonosként. A családi vagyon legnagyobb részét is ők birtokolják, ami fejenként 24 milliárd dollárt jelent. Haláluk után pedig három-három gyermekükre fog szállni a mesés örökség, akikről sokat nem lehet tudni, mivel a família mindig igyekezett távol maradni a rivaldafénytől. 

A Koch família túlzott befolyása a politikába 

A háromgenerációs múltra visszatekintő Koch család 128,8 milliárd dolláros vagyonával fért fel a dobogó harmadik fokára, amit a Koch Industries vállalatuknak köszönhetnek, amelynek éves árbevétele mintegy 125 milliárd dollár. Fred Koch még 1927-ben szabadalmaztatta a kőolaj benzinné történő finomításának technikáját, majd 1940-ben olajfinomítót nyitott Kansasben. Fiai, Charles és David Koch – utóbbi 2019-ben hunyt el – a 80-as évektől kezdve az amerikai Republikánus Párt elkötelezett támogatói lettek, szervezetek és érdekképviseleti csoportok hatalmas birodalmát hozták létre, amivel nagyban befolyásolták a politikai élet alakulását.

Emellett kivívták többek között a környezetvédelmi aktivisták ellenszenvét is, mivel olyan politikai kampányokat finanszíroztak, amelyek a környezetvédelmi szabályozás visszaállítására irányultak, illetve szintén súlyos összegeket költöttek az éghajlatváltozást tagadó kutatásokra. Egyes feltételezések szerint ezt azért tették, hogy a korlátozások megakadályozásával még tovább növelhessék a vagyonukat. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy a Koch családnak már többször komoly pénzbírságot kellett fizetnie olajszennyezésért, mérgező vegyi anyagok kibocsátásáért és más környezetvédelmi előírások megsértéséért.

Az alapítónak, Fred Kochnak négy gyermeke született, az előbb említett Charles és David, illetve Frederick és Bill. Utóbbiak örökölték a Koch Industries részvényeit, illetve 1980-ban Bill át is szerette volna venni a céget Charlestól, ami nem sikerült, így kirúgták. A részvényeket Frederick és Bill 1983-ban 800 millió dollárért adta el Charlesnak és Davidnek, viszont a testvérek jogi csatározása még vagy két évtizeden keresztül tartott, 2001-ben sikerült egyezségre jutniuk az anyagiakat illetően. David Koch halálával az örökség rá eső részét három gyermeke kapta, míg a vezérigazgató, a 87 éves Charles esetében két gyermeke között fog eloszlani az 58 milliárd dolláros vagyon. A legvalószínűbb forgatókönyv az, hogy a cég vezetését Chase Koch veszi majd át – aki jelenleg a Koch Disruptive Technologies elnöke –, tekintve, hogy a vezérigazgató másik gyermeke, Elizabeth Koch már teljesen kikerült a családi vállalkozásból, és egy nonprofit szervezetet vezet. 

Amennyiben meg szeretné nézni, mely családok tartoznak a világ 25 leggazdagabbja közé, ide kattintva megteheti. 

(Borítókép: Jacqueline Mars (k) és unokái 2017. december 2-án. Fotó:  Ron Sachs-Pool / Getty Images)

Rovatok