Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc továbbra is az ország leggazdagabb embere

2023. május 11., csütörtök 05:56

Találékonyság, kitartás, üzleti érzék és jókora szerencse mindenképp kell ahhoz, hogy a leggazdagabb emberek közé emelkedjünk – fedte fel lapunknak Szakonyi Péter, reagálva a ma megjelenő 100 leggazdagabb magyar listájára. A felelős szerkesztő a pénzügyi siker receptje mellett elárulta, minek köszönhetik a legvagyonosabb magyarok, hogy szerencsecsillaguk a válság alatt sem áldozott le, sőt, fényesebben ragyog, mint valaha.

A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány szerint megőrizte vezető pozícióját a magyar gazdagok listáján Mészáros Lőrinc a 660 milliárd forintos becsült vagyonával. A második helyen Csányi Sándor következik 610 milliárd forintos vagyonával, akit a képzeletbeli dobogón Felcsuti Zsolt követ 460 milliárddal.

Az ország legvagyonosabb embere az ország gazdasági tortájából megannyi szeletet magáénak tudhat: 

A 2014-ben még 7,7 milliárdos vagyona mostanra 660 milliárd forintra gyarapodhatott a kiadvány becslése szerint. Mészáros Lőrinc vagyonán belül a legjelentősebb szelet a pénzügyi szolgáltatások szektor és az építőipar, de érdemi részt képvisel az agrárium és az élelmiszeripar, valamint az energetika – áll az összeállításban.

Terjeszkedik az agrár- és élelmiszerszektorban

A Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Talentis Agro Zrt., amely az agrárportfólió számos vállalatát és cégcsoportját fogja össze holdingszerűen, folyamatosan terjeszkedik. A holdingon belül megtalálható borászat, malomipar, de jelentősebb baromfiállomány is.

Feltekerte az energetikai érdekeltségeit

Az Opus energetikai divíziójának része az Opus Tigáz és az Opus Titász. A társaság otthonok százezreiben biztosítja a zavartalan energiaellátást.

Az Opus Global Nyrt. érdekeltségei között számos élelmiszeripari cég, nagy építőipari vállalat, és exportorientált gazdasági szervezet található. Itt érdemes megemlíteni a Mészáros és Mészáros Zrt.-t, valamint V-Híd Zrt.-t. A cégcsoport mérlegfőösszege tavaly először átlépte az 1000 milliárd forintos határt, a 2022-es háromnegyed éves konszolidált eredménye pedig 14,7 milliárd forint lett.

Cégcsoportja kinőtte az országot

Az Opus turisztikai ágazatát a Hunguest Hotels szállodalánc jelenti, amelynek egységei nemcsak Magyarországon, hanem a montenegrói tengerparton, Ausztriában és Erdélyben is megtalálhatók. Az idegenforgalmi szegmens része továbbá a Balatontourist is, amely Magyarország vezető kempingüzemeltetője, hét kempinggel.

Korábban írtunk róla, hogy a Mészáros Csoport érdekeltségébe tartozó Riva’s Hotels & Resorts megállapodást kötött a Marriott Internationallel, Horvátország első, Mariott Hotels brand alatt üzemeltetett szállodájáról a tengerparti Opatijában

Fejlesztik az utakat

A cégcsoporthoz köthető Magyar Koncessziós Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (MKIF) üzemelteti és fejleszti a magyarországi gyorsforgalmi úthálózat legnagyobb részét. A 35 éves koncessziós időszak alatt ez több száz milliárd forint hasznot hozhat az MKIF számára az autópályák karbantartása, feúljítása és fejlesztése – ismertette a kiadvány.

Magyar tulajdonú bankot hoztak létre

Megvalósult a magyarországi banktörténelem legnagyobb fúziója, az MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. fúziója, május 1-jétől a hitelintézet MBH Bank Nyrt. néven folytatja a tevékenységét. Az így létrejött második legnagyobb, tisztán magyar tulajdonú bankban számottevő a cégcsoport részesedése.

Csányi Sándor őrzi a vagyonát

Az ország második leggazdagabb embere, Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az Indexnek adott exkluzív interjúban úgy vélekedett, hogy bankja nemcsak felveszi a versenyt az újonnan alakult versenytársával, az MBH Bankkal, de messze túl is szárnyalja azt. A bank április végén tartott közgyűlésén kritikát fogalmazott meg több kormányzati intézkedéssel szemben is, hiszen azok jelentős részt haraptak ki az OTP profitjából. 

Az oroszukrán háború hatásai és az arra válaszul hozott kormányzati intézkedések összesen 246 milliárd forintot hasítottak ki az OTP eredményéből, így a közel 600 milliárdos profit helyett 347 milliárd forintot tudott elkönyvelni a tavalyi évben.

az OTP vezére stabilan a második helyezett a gazdaglistán, mindössze 50 milliárd forinttal marad le az első helyezett mögött a 610 milliárdos vagyonával.

Csányi Sándor a nemzedékeken átívelő vagyonmegőrzésben hisz, korábban megírtuk, hogy a bankvezér családi vagyonkezelőt hozott létre. Az Opten céginformációs rendszerében a még tavaly alapított és a MOM Parkban található székhelyű Unity Vagyonkezelő Alapítványról kevés információ áll rendelkezésre, ezzel szemben a bírósági rendszerből kiderül, hogy 700 millió forint készpénzzel hozták létre.

Felcsuti Zsolt vagyongyarapodása figyelemre méltó

A kiadványból kiderül, hogy a képzeletbeli dobogó harmadik fokán álló Felcsuti Zsolt az előző évi 345 milliárd forintból 460 milliárdra hizlalta vagyonát. 

Az apjától, Felcsuti Csabától átvett MPF céget meghatározó nemzetközi vállalatcsoporttá fejlesztette Felcsuti Zsolt. A többségi tulajdonában álló cégcsoport tavalyi konszolidált árbevétele közel egymilliárd euró volt, profitja 100 millió euró körül alakult. Az MPF-cégcsoport főleg csiszolószerszámokat, szerszámgépalkatrészeket, ipari alkatrészeket, hűtő- és fűtőberendezéseket gyárt. 

Egekbe szökött a csúcsgazdagok vagyona

A tavalyi évben rekordmértékben hízott a leggazdagabb magyarok vagyona, közülük is gyarapodásban kiemelkedtek a lista élén állók.

Rekordnak számít, hogy a száz leggazdagabb összvagyonának majdnem felét a lista első tíz helyezettje birtokolja 

– árulta el lapunknak Szakonyi Péter felelős szerkesztő. Megjegyezte, hogy a rekordmagas infláció számos, a listán szereplő gazdag vállalkozónak kapóra jött, növelte a bevételeiket, illetve a gyenge forint is a kezükre játszott. Egy év alatt összesen 1431,7 milliárd forinttal növelték a vagyonukat, ami duplája a 20202021 közötti 636,8 milliárdos vagyongyarapodásnak.

A 10 leggazdagabb magyar a kiadvány számításai alapján:

  1. Mészáros Lőrinc (660 milliárd forint)
  2. Csányi Sándor (610 milliárd forint)
  3. Felcsuti Zsolt (460 milliárd forint)
  4. Gattyán György (366 milliárd)
  5. Veres Tibor (320 milliárd forint)
  6. Szíjj László (280 milliárd forint)
  7. Jellinek Dániel (276 milliárd forint)
  8. Bige László (233 milliárd forint)
  9. Széles Gábor (208 milliárd forint)
  10. Kasza Lajos (147,5 milliárd forint)

Jövőre meglepetést okozhat a gazdaglista

Kérdésünkre Szakonyi Péter elmondta, hogy az építőiparban tapasztalható jelentős lassulás a jövő évi kiadványban átrendezheti a gazdaglista sorrendjét. Az idei listán ugyanakkor nagy változás nem történt, ami az iparágakat, a különböző szektorokat jelenti, ugyanis az építőipar és az ingatlanfejlesztés a vizsgált időszakban jól pörgött. 

Feltörekvő ágazatként a magánegészségügyet említette, szerinte egyre nagyobb az igény a magánellátásra, és ebben már több vállalkozó is meglátta a profitszerzés lehetőségét. A kereslet növekedését részben annak tudja be a felelős szerkesztő, hogy egyre többen ábrándulnak ki a hazai állami egészségügyi ellátásból.

A siker receptjét kérdeztük

Szakonyi Péter már több mint két évtizede nyomon követi a leggazdagabb emberek vagyongyarapodását, életútját, ezért az üzleti siker általános receptjéről is megkérdeztük.

A sikertörténetekből kitűnik, hogy a meggazdagodáshoz nem feltétlenül kell diplomát szerezni a legjobb amerikai egyetemeken. Találékonyság, kitartás, üzleti érzék és egy jókora szerencse kell hozzá. Ha támad egy jó ötletünk, akkor határozzuk el a megvalósítást. Az a minimum, hogy meglegyen bennünk az elszántság, az akarat, a vágy

– válaszolta az Indexnek a kiadvány felelős szerkesztője. A jó ötletre példának Jákob Zoltánt mutatta be, aki a Crystal Nailsszel egy piaci rést fedezett fel, és meggazdagodott a műköröm-alapanyag gyártásából.

Régiós összehasonlításban már eltörpül a siker

Ha a román vagy a lengyel milliárdosokkal hasonlítjuk össze a leggazdagabb magyarokat, akkor egyértelműen gyengébb eredményt tudnak felmutatni a hazai szereplők.

A felelős szerkesztő szerint sok esetben az országok méreteiből adódik a leggazdagabbak közti különbség,

hiszen például Románia lakossága kétszer nagyobb a magyarnál, és a lengyel piac méretben kenterbe veri a magyart. Ami érdekesebb, hogy a magyarhoz hasonló népességszámú országok is lehagynak minket a leggazdagabb milliárdosok tekintetében, például a cseh gazdaglista élén szereplő Petr Kellner elhunyt cseh milliárdos özvegye 6300 milliárd forintos vagyonnal büszkélkedhet. Ez majdnem tízszerese annak a vagyonnak, amit idén Mészáros Lőrinc, illetve Csányi Sándor neve mellé írt a kiadvány.

A magyarországinál kisebb lélekszámú Szlovákiában pedig a leggazdagabb Ivan Chrenko épphogy lemarad Mészáros Lőrinc mögött a 640-650 milliárd forint körüli vagyonával – világított rá Szakonyi Péter.

(Borítókép: Mészáros Lőrinc. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok