Index Vakbarát Hírportál

Titokban Kínába utazott a CIA vezetője

2023. június 3., szombat 12:24

Az utóbbi időben fagyos viszony alakult ki az Egyesült Államok és Kína között. A CIA vezetője ezért titkos tárgyalást folytatott kínai kollégájával feltehetően azzal a szándékkal, hogy javítson a két ország kapcsolatán.

William Burns, a CIA igazgatója a múlt hónapban titokban Pekingbe utazott, ahol kínai kollégájával tárgyalt. Az Egyesült Államok ugyanis megerősítené kapcsolatát Kínával, miután az utóbbi időben meglehetősen feszültté vált a viszony a két ország között.

Egy amerikai tisztviselő úgy nyilatkozott, az amerikai hírszerzés igazgatója a nyílt kommunikáció fenntartásának fontosságát hangsúlyozta a találkozó kapcsán. A tisztviselő nem közölt egyéb részleteket a látogatás időpontjáról vagy arról, hogy Burns pontosan kikkel találkozott. 

A The Business Post arra emlékeztet, a látogatásra az után került sor, hogy a két ország többször is egymásnak feszült – főként Tajvan ügyében. 

Több okból is feszült a viszony

Az Egyesült Államok és Kína között több szempontból is feszült a viszony, elsősorban azonban Tajvan ügyében alakult ki konfliktus. Mint írtuk, az Egyesült Államoknak fokozódott az aggodalma azzal kapcsolatban, hogy Peking megkísérelheti erőszakkal elfoglalni Tajvant. Kína saját területeként tekint a szigetre annak ellenére, hogy a kínai kommunisták polgárháborús győzelme, 1949 óta Tajvannak önálló kormánya van. Emellett Peking az utóbbi időben gyorsuló ütemben bővítette haditengerészetét is.

Antony Blinken külügyminiszter február elejére tervezett pekingi útját az utolsó pillanatban lemondták, miután egy kínai megfigyelő léggömböt észleltek az Egyesült Államok kontinentális részén található katonai létesítmények felett. A léggömböt ezt követően egy amerikai vadászgép lelőtte az Atlanti-óceán felett, amire Vang Ji kínai külügyminiszter „hisztérikusnak” és „belpolitikai problémákról való figyelemelterelésre tett kísérletnek” nevezte a választ.

Blinken egy nappal az után, hogy találkozott Vanggal egy müncheni biztonságpolitikai konferencián, elmondta, hogy az amerikai kormányzat régóta fennálló aggodalmai, miszerint Kína „halálos” támogatást nyújthat az orosz háborús erőfeszítésekhez, az utóbbi időben felerősödtek. Ezalatt pedig a fegyvereket értette.

VÁLASZUL A KÍNAI KÜLÜGYMINISZTÉRIUM SZÓVIVŐJE, VANG VEN-BIN AZT MONDTA, HOGY WASHINGTONNAK „EL KELLENE GONDOLKODNIA SAJÁT TETTEIN. AZ EGYESÜLT ÁLLAMOK ÉS NEM KÍNA AZ, AMELYIK VÉG NÉLKÜL SZÁLLÍT FEGYVEREKET A HARCTÉRRE”.

Az Egyesült Államok azzal is feldühítette Pekinget, hogy korlátozta a mikrochipek Kínába irányuló amerikai exportját. Májusban a kínai kibertér-szabályozó hatóság (CAC) közölte, a Micron Technology amerikai memóriachip-gyártó termékei nem mentek át a hálózatbiztonsági felülvizsgálaton, és ezért nem engedélyezi, hogy kulcsfontosságú infrastruktúrák üzemeltetői vásároljanak a vállalattól.

Rovatok