Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán külügyminiszter gúnyosan visszavágott Orbán Viktornak

2023. június 3., szombat 09:56

Dmitro Kuleba, Ukrajna külügyminisztere visszavágott Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek, aki ismét felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel az ellentámadással, és kezdjen tárgyalásokat Oroszországgal.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az orosz–ukrán háborúval összefüggésben kifejtette, hogy a jelenlegi körülmények között „vérfürdő ellentámadást indítani”.

Még ezelőtt kell tűzszünetet kezdeményeznünk. Politikában a legnagyobb kihívások egyike a saját, korábbi hibád beismerése. Olyan mértékig lovalták bele magukat abba, hogy a háborút nyugati támogatással, harcokkal meg lehet nyerni, hogy erről az ösvényről nagyon nehéz lesz letérniük

– fogalmazott a kormányfő.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter reagált Orbán Viktor szavaira. Az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint azt üzente neki, hogy ha ő olyan okos, akkor győzze meg Vlagyimir Putyin orosz elnököt csapatai kivonásáról.

Kuleba kijelentése június 2-án pénteken, egy Kijevben tartott sajtótájékoztatón hangzott el. A külügyminiszter hangsúlyozta, hogy Ukrajna minden országnál jobban szeretné a béke mielőbbi helyreállítását. „De olyan igazságos békét szeretnénk, amely mindenekelőtt a területi integritás helyreállítását foglalja magában” – tette hozzá.

Tehát amikor valaki azt mondja, hogy «ne indítsunk ellentámadást, hanem, tárgyaljunk» – nos, ha olyan okos, talán meg tudja győzni Putyint, hogy vonja ki csapatait Ukrajnából, és akkor nem lesz ellentámadás

– fejtette ki Kuleba.

Az ukrán politikus elutasította azokat az elképzeléseket is, amelyek szerint Ukrajnának valamit fel kell áldoznia ahhoz, hogy megoldás szülessen. „Ez egy perverz logika, egy beteges logika, amely 2014 és 2022 között teljesen megbukott. Ha segíteni akarnak, használják a kapcsolataikat, és győzzék meg Putyint, hogy hagyja el Ukrajnát” – zárta szavait.

A többi ukrán politikus sem hagyta szó nélkül Orbán Viktor kijelentését

Mint megírtuk, Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal vezetőjének tanácsadója szerint „Orbán Viktor abszurd álláspontja ismét demonstratív módon sérti az Európai Unió értékeit és általában a nemzetközi jogot. Ez Európa szándékos megalázása és Oroszország terrorista akcióinak elnézése. Ez az agresszor szándékos igazolása és bátorítása Ukrajna/Európa további rombolására.”

Podoljak szerint itt az ideje annak, hogy Magyarország végre felismerje, hogy Ukrajna az ellentámadással visszaszerzi területeit és népét, ami „kötelező és igazságos feladata”.

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő pedig közölte, hogy békés tárgyalások csak az orosz csapatok teljes kivonása után lehetségesek Ukrajnából. Megjegyezte, a napi rendszerességű orosz rakétatámadások és dróntámadások, amelyek az ukrán városokat érik, azt bizonyítják, hogy „Moszkva a háború folytatásán kívül más forgatókönyvet nem vesz figyelembe”.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szombati percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok