Index Vakbarát Hírportál

Az Európai Unió egy oroszellenes törvény miatt támadást indított Lengyelország ellen

2023. június 7., szerda 15:35

Kötelezettségszegési eljárást indított az Európai Unió Lengyelország ellen az orosz befolyást vizsgáló jogszabály miatt. A törvény kritikusai szerint a szabályozás által a lengyel ellenzéki politikusokat is ellehetetleníthetik. A lengyel kormány szerint a törvényre az ukrajnai háború miatt van szükség.

Kötelezettségszegési eljárás indult az orosz befolyást vizsgáló lengyel jogszabály miatt – írja az Euronews. A törvény kritikusai szerint a jogszabály ellenzéki politikusokkal szembeni politikai hadjáratra is képes, a lengyel kormány azzal érvel, hogy a bíróság bármilyen döntést felülbírálhat. 

A vitatott jogszabály egy olyan különbizottságot hív életre, amely képes az „orosz befolyás” eseteit vizsgálni Lengyelországban. 

A biztosi kollégium testülete beleegyezett abba, hogy kötelezettségszegési eljárás induljon oly módon, hogy felszólító levelet küldünk az orosz befolyást vizsgáló állami bizottságról szóló új törvénnyel kapcsolatban 

– mondta Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke. A levelet csütörtökön küldik majd el a lengyel kormánynak.

Az Európai Unió által vitatott lengyel testület felhatalmazást kapott arra, hogy meghallgatásokat tartson olyan tisztviselőket és cégeket is érintve amelyekről azt gyanítják, hogy 2007 és 2022 között „a Lengyel Köztársaság érdekeinek sérelmére” jártak el.

A lehetséges szankciók közé tartozik a biztonsági tanúsítvány, a közpénzek kezelésével járó munkakör vagy a fegyvertartási engedély megszerzésének megtiltása. A tiltás akár 10 évig is fennállhat.

A Jog és Igazságosság párt (PiS) által vezetett lengyel kormány szerint a vitatott jogszabály szükséges Lengyelország biztonságának és kohéziójának megerősítéséhez az ukrajnai háború közepette

A törvényt Andrzej Duda elnök hagyta jóvá, a döntést az Egyesült Államok és az Európai Bizottság is kritizálta.

Brüsszel és Washington aggodalmát fejezte ki, mert úgy vélik, hogy az orosz befolyást vizsgáló bizottságot felhasználhatják ellenzéki politikusok ellen az őszi lengyel általános választások előtt.

A kritikákra reagálva Duda elnök pénteken egy sor módosítást javasolt, beleértve az összes büntetés eltörlését, de javaslatai nem kerültek be a már hatályos jogszabályba. 

Lex Donald Tusk

A törvényt „Lex Tusk”-nak nevezték el, mert a lengyel ellenzék szerint Donald Tusk ellen irányul, aki 2007 és 2014 között volt miniszterelnök, és jelenleg a Polgári Platform (PO), Lengyelország legnagyobb ellenzéki pártjának vezetője.

A Lengyel Köztársaság működésére gyakorolt orosz befolyás mértéke még mindig nem teljesen feltárt. Az Orosz Föderáció állami hatóságainak az Ukrajna elleni agressziót követő lépései és retorikája azt jelzi, hogy a Lengyel Köztársaság továbbra is jelentős tárgya a belső helyzetének destabilizálására irányuló műveleti tevékenységeknek. Lengyelország hosszú ideje különböző típusú hibrid támadások célpontja, amelyek negatívan érintik országunk belső biztonságát. Ezért fontos megvizsgálni az elmúlt években Lengyelország belső biztonságára gyakorolt összes orosz hatást

– reagált a kötelezettségszegési eljárás hírére a lengyel kormány az Euronewsnak. 

Hozzátéve, hogy az orosz befolyást vizsgáló bizottság által hozott határozatokat bíróságon vizsgálhatják felül, vagyis a Bizottság nem bíróság, és nem hozhat ítéletet.

Rovatok