Index Vakbarát Hírportál

A Nyugat-Balkánon mozog Alex Soros, miközben Montenegró Európa felé fordul

2023. június 12., hétfő 17:25

A nemrég megválasztott montenegrói elnöknek az uniós csatlakozást szorgalmazó pártja nyerte az előrehozott választásokat, de egyedül nem lesz képes kormányalakításra. A választások előestéjén Alex Soros tárgyalt az államfővel Podgoricában.

A nem hivatalos végeredmény szerint az Európa Most mozgalom a voksok 25,6 százalékát, azaz 23 helyet szerzett a 81 tagú törvényhozásban. A több mint három évtizeden át hatalmon levő Milo Gyukanovics szocialistái három másik párttal koalíciót alkotva a szavazatok 23,7 százalékával 21 mandátumot szereztek, a szerbbarát Montenegró Jövőjéért tömörülés pedig 13 képviselői helyet kapott – jelentette a podgoricai Pobjeda.

Meglepően jól szerepeltek a kisebbségi pártok: a bosnyákok és az albánok képviselői szintén bejutottak a parlamentbe. Az állami választási bizottság a következő napokban hirdeti ki a hivatalos választási eredményeket.

A vasárnapi szavazás elemzők szerint várhatóan véget vet a mély politikai megosztottságnak, amely hátráltatta a kis, alig 620 ezer lakosú NATO-tagállamot az Európai Unióhoz való csatlakozás felé vezető úton. A politikai bizonytalanság azonban valószínűleg folytatódik, mivel nincs egyértelmű győztes, ezért nehéz koalíciós tárgyalások várhatók.

Nyilvánvalóan új, Európa-párti kormányt fogunk alakítani

– harangozta be az Európa Most mozgalom vezetője.

Az urnazáráskor a részvételi arány alig több mint 56 százalék volt, a legalacsonyabb, amióta Montenegró 2006-ban elszakadt Szerbiától, és kihirdette függetlenségét. A választópolgárok egy része megelégelte a gyakori választásokat, amelyek nem jártak nagyobb változásokkal a politikai életben.

Az előző választásokkal ellentétben, amikor a kampányban az uniós, illetve a Moszkva vagy Belgrád iránti közeledés dominált, most a gazdaság és az életszínvonal volt kulcsfontosságú kérdés.

Végre az életminőségről döntünk, nem pedig arról, hogy a Kelet vagy a Nyugat között kell választani

– mondta a 38 éves Tanja Bojovics, aki azok győzelmét várja, akik egy jobb élet felé vezetik az országot.

A független közvélemény-kutatók szerint a szavazatok csaknem 15 százalékának megszerzésével a szerbbarát, Montenegró Jövőjéért mozgalom a koalíciós kormány megalakításában királycsináló szerepet fog kapni.

„Nagyon meglepődnék, ha politikailag stabil kormány jönne létre” – jelentette ki a legutóbbi választási előrejelzések alapján az egyik politikai elemző.

Alex Soros és a Nyitott Balkán kezdeményezés

Remélem, hogy „a parlamenti választások után Montenegró új törvényhozása tükrözi majd az ország új politikai valóságát” – így kommentálta az előrehozott választások kimenetelét a köztársasági elnök, a győztes Európa Most mozgalom tagja.

Jakov Milatovics szinte közvetlenül a választások előtt, pénteken este fogadta az elnöki palotában Alex Sorost, Soros György fiát, aki tavaly decemberben átvette a 25 milliárd dollárra becsült Soros-vállalkozások irányítását. A 37 éves Alexandert egyébként jobban foglalkoztatja a politika, mint édesapját.

A Nyílt Társadalom Alapítványok vezetőjének podgoricai látogatásáról és az államfővel folyatott több mint egy órás megbeszéléséről hivatalos közleményt nem adtak ki. Az újságírók diplomáciai forrásokból értesültek a találkozóról, de az nem derült ki, hogy mi volt a témája.

Alex Soros gyakori vendége a nyugat-balkáni országok vezetőinek. Többször találkozott Aleksandar Vucsics szerb elnökkel, és Edi Rama albán kormányfővel. Lelkesen támogatja a Nyitott Balkán kezdeményezést, amely az ifjabb Soros szerint „segíthet a régió hosszú távú vitáinak a megoldásában”.

A cél a jobb regionális együttműködés – idézte a belgrádi Danas tavaly Alex Sorost, aki aláhúzta: az elképzelés a térségből, nem pedig kívülről indult ki.

Az Egyesült Államok éberen figyeli a Nyitott Balkán kezdeményezést, amit „az EU-ba való beilleszkedési kísérletnek tekint” – erősítette meg többször is Gabriel Escobar, Washington nyugat-balkáni különmegbízottja. Montenegrói lapértesülések szerint azonban a Nyitott Balkán kezdeményezést nem támogatja az érintett térség több országa, sőt az Európai Unió néhány kulcsfontosságú szereplője sem.

Vajon azért érkezett az ifjabb Soros Podgoricába, hogy rávegye az elnököt a kezdeményezés felkarolására? – tették fel a kérdést újságírók, akik szerint választ valószínűleg csak a kormányalakítási tárgyalások megkezdése után kapnak majd.

A parlamenti választásokat megnyerő Európa Most elnöke, Milojko Spajics és pártbéli helyettese, az államfő, Jakov Milatovics eltérő vélekednek a Nyílt Balkán kezdeményezésről, amit Aleksandar Vucsics szerb elnök és Edi Rama albán miniszterelnök támogat. Spajić szerint Montenegró nem áll készen a kezdeményezésre – helyette „az európai integrációra kell koncentrálni”.

Vele ellentétben Milatovics egyértelműen támogatja a kezdeményezést. Az új köztársasági elnök szerint Montenegrónak a lehető legjobb kapcsolatokat kell kialakítania a nyugat-balkáni országokkal.

(Borítókép: Milojko Spajic, az Európa Most Mozgalom vezetője 2023. június 11-én. Fotó: Stevo Vasiljevic / Reuters)

Rovatok