Index Vakbarát Hírportál

Aktív szolgálatban lévő tengerészgyalogosok is voltak a Capitolium támadói között

2023. június 13., kedd 21:30

Két férfi bűnösnek vallotta magát a bíróságon a Capitolium megtámadásának bűntettében. Amikor a cselekményt elkövették, a tengerészgyalogság aktív állományában szolgáltak.

Két férfi, akik a tengerészgyalogság aktív szolgálatot teljesítő tagjai voltak, amikor megrohamozták az amerikai Capitoliumot, hétfőn bűnösnek vallották magukat a zavargásokról szóló büntetőjogi vádakban − közölte az AP hírügynökség

Az ítéletet Joshua Abate és Dodge Dale Hellonen ellen a tervek szerint szeptemberben hozza meg Ana Reyes kerületi bíró. Mindketten bűnösnek vallották magukat a Capitolium épületébe való behatolás, tüntetés vagy sztrájkőrségben való részvétel vétségében − közölte a kerületi ügyészség szóvivője.

A Capitoliumban randalírozók közül sok a veterán, de csak néhányan szolgáltak aktívan a fegyveres erőknél, amikor 2021. január 6-án csatlakoztak a csőcselék támadásához.

Egy harmadik, aktív szolgálatot teljesítő tengerészgyalogos, Micah Coomer ellen is vádat emeltek Abate és Hellonen mellett. Coomer májusban bűnösnek vallotta magát ugyanebben a vádban, és a tervek szerint Reyes augusztus 30-án fogja elítélni.

Mindhárom férfira legfeljebb hat hónap börtönbüntetés vár.

Május 19-én a tengerészgyalogosok még mindig szolgálatban voltak. Hétfőn nem állt rendelkezésre további információ.

Rovatok