Index Vakbarát Hírportál

Az ukrán külügyi szóvivő Putyinhoz hasonlította Szijjártó Pétert

2023. június 13., kedd 20:55

Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő a közösségi oldalán, egy bejegyzésben hasonlította össze Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi kijelentéseit.

Az orosz elnök a haditudósítókkal folytatott beszélgetésen úgy fogalmazott: „csak a Nyugaton múlik, hogy mikor ér véget a háború”. Az orosz elnök azt mondta, hogy kész tárgyalni, ha a nyugati országok leállítják a fegyverszállítást.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter párizsi munkalátogatása alkalmával interjút adott a francia LCI csatornának. A tárcavezető az interjúban többek között az ukrajnai háborúról is beszélt. A tárcavezető hangsúlyozta a kormány szokásos álláspontját, miszerint Magyarország a lehető leghamarabb tűzszünetet szeretne, életeket akar menteni, amit viszont csak békével lehet.

Ha továbbra is folytatódnak a fegyverszállítások, ha a háború elhúzódik, egyre több és több halott lesz. Ezt mindenáron el kell kerülni – tette hozzá.

Mint arra Nyikolenko is felhívta a figyelmet, hasonló álláspontot ismételget Oroszország és a magyar kormány.

Orbán Viktor is kihúzta a gyufát Kijevnél

Az ukrán külügyi szóvivő legutóbb Orbán Viktor kijelentésére reagált hevesen. A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának egyik vendége volt június elején, ahol többek között szóba került Magyarország 2024-es költségvetése, az infláció, a török elnökválasztás és az orosz–ukrán konfliktus is.

A kormányfő szerint a jelenlegi körülmények között vérfürdő ellentámadást kezdeni. Ez volt az a mondat, ami hatalmas felháborodást keltett az ukránok körében. Podoljak akkor azt írta, „Orbán Viktor abszurd álláspontja ismét demonstratív módon sérti az Európai Unió értékeit és általában a nemzetközi jogot. Ez Európa szándékos megalázása és Oroszország terrorista akcióinak elnézése. Ez az agresszor szándékos igazolása és bátorítása Ukrajna/Európa további rombolására”.

Podoljak szerint itt az ideje annak, hogy Magyarország végre felismerje: Ukrajna az ellentámadással visszaszerzi területeit és népét, ami „kötelező és igazságos feladata”.

Ha a magyar miniszterelnök valóban aggódik az áldozatok miatt, akkor hívja fel »barátját, Putyint«, és kérje meg, hogy vonja ki az orosz fegyveres erőket Ukrajna nemzetközileg elismert határairól. És akkor vége a háborúnak. Nincs több áldozat

– fogalmazott Podoljak, aki szerint a háború befejezésének előfeltétele a megszálló fegyveres erők és felszereléseik teljes kivonása.

Rovatok