Index Vakbarát Hírportál

Lett elnök: Ukrajna NATO-tagságának nem Magyarország az akadálya

2023. június 13., kedd 10:29

Edgars Rinkevics, Lettország újonnan megválasztott elnöke az European Pravdának adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy Ukrajna NATO-csatlakozásának legfőbb akadálya nem Magyarország, hanem az országok szélesebb körének bizonytalan álláspontja.

„Számos tagállam nincs tisztában azzal, hogy mi a teendő abban a helyzetben, amikor egy háborúban álló állam csatlakozni kíván a szövetséghez, és hogy ez mit jelent az Észak-atlanti Szerződés ötödik, a kollektív védelemről szóló cikkelye szempontjából” – jegyezte meg a politikus.

Edgars Rinkevics szerint sok országnak nincs válasza erre a kérdésre, ezért nem történt eddig előrelépés az ügyben, miközben a szövetség más tagjaival tárgyaltak.

A volt külügyminiszter ugyanakkor meg van győződve arról, hogy előbb-utóbb a szövetségesek egyetértenek abban, hogy Ukrajnát fel kell venni a NATO tagjai közé. Lettország mindent megtesz annak érdekében, hogy ez megvalósuljon – jegyezte meg.

Anthony Blinken amerikai külügyminiszter június elején arról beszélt, hogy Ukrajna „erőteljes támogatási csomagra” számíthat a vilniusi NATO-csúcstalálkozón, ami anyagi és politikai segítséget egyaránt tartalmaz majd, erről az ukrán Telegraf írt.

Magyarország egyelőre nem támogatja Ukrajna felvételét

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára április elején úgy fogalmazott: Magyarország nem támogatja Ukrajna integrációját sem az Európai Unió, sem a NATO felé addig, amíg a magyar nemzeti közösség korábban meglévő és elvett jogait vissza nem adják.

Korábban Orbán Viktor miniszterelnök is értetlenkedve állt Jens Stoltenberg kijelentése előtt. Mint ismert, a NATO főtitkára azt mondta, Ukrajnának jogszerű helye van a szervezetben.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, keddi, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok