Index Vakbarát Hírportál

Tizenegymillió forintnyi bírságot kapott két olasz klímaaktivista

2023. június 13., kedd 06:22

Csaknem 30 ezer euró, vagyis közel 11 millió forint összegű kártérítés megfizetésére ítélte hétfőn a vatikáni büntetőbíróság azt a két olasz klímaaktivistát, aki odaragasztotta magát a Vatikáni Múzeum egyik híres szobrának talapzatához.

Guido Viero és Laura Zorzini, az Utolsó nemzedék nevű klímavédelmi csoport tagjai a Laokoón-szobornál rendeztek figyelemfelkeltő akciót tavaly augusztusban – közölte a Reuters.

A szobor, amelyhez odaragasztották magukat, Apollón papját, Laokoónt ábrázolja, aki a trójai háború idején óva intette társait attól, hogy beengedjék a városba a görögök falovát.

Vatikánváros világi büntetőtörvényszéke úgy ítélte meg, hogy a két klímaaktivistának összesen 28 148 euró kártérítést kell megfizetnie a Szentszéknek.

Mint írták, ezen felül meg kell téríteniük az eljárás ezer euróban megszabott költségeit is.

Ezen felül fejenként kilenc hónap felfüggesztett börtönbüntetéssel és mintegy 1500 eurós – szintén felfüggesztett – pénzbírsággal sújtották őket. Egy harmadik klímaaktivista esetében 120 euró  felfüggesztett  pénzbírságot állapítottak meg.

Az Utolsó nemzedék Olaszországban már több figyelemfelkeltő és tiltakozó akciót hajtott végre, gyakran emlékművek és műalkotások megrongálásával. Májusban például faszénkorommal festették feketére a római Trevi-kút vizét a fosszilis tüzelőanyagok ellen tiltakozva.

Rovatok