Index Vakbarát Hírportál

Lehet, hogy Donald Trump el sem indulhat az elnökségért

2023. június 14., szerda 07:23

Az amerikai polgárháború után egy olyan alkotmánykiegészítés született, amely lehetővé teszi, hogy kizárjanak valakit az elnökségért folyó küzdelemből. Máskülönben példa nélküli lenne a volt elnök diszkvalifikálása.

„Akkor diszkvalifikálhatják Donald Trumpot az elnökjelöltségért való versenyből, ha a bíróság expressis verbis lázadásra való felbujtásban vagy abban való részvételben találja bűnösnek” – mondta Magyarics Tamás az InfoRádió Aréna című műsorában. A külpolitikai szakértő emlékeztetett arra, hogy van egy polgárháború utáni alkotmánykiegészítés, amely kizárta a konföderációs tisztségviselőket és tiszteket az állami hivatalokból. Magyarics szerint a kiegészítés Donald Trumpra is alkalmazható.

A külpolitikai szakértő szerint más esetekben példa nélküli lenne Trump kizárása. Az Egyesült Államok elnökségéért bárki indulhat, aki 35 éves, 14 éve tartósan az Egyesült Államokban él és amerikai állampolgárként született. A büntetett előélet vagy egy éppen zajló eljárás nem kizáró ok. 

Alkotmányjogilag Donald Trump csak akkor zárható ki, ha a bíróság lázadásra való felbujtóként elítéli.

„Ez politikai kérdés” – mondta Magyarics Tamás azzal kapcsolatban, hogy van-e olyan amerikai bíróság, amelyik egy elnökválasztási verseny finisében kizárna egy jelöltet.

Boris Johnson készül valamire? 

Boris Johnson volt brit miniszterelnök múlt pénteken azonnali hatállyal lemondott alsóházi képviselői mandátumáról, miután kézhez kapta az arról szóló vizsgálati jelentést, hogy a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott partik ügyében félrevezette-e a parlamentet.

Magyarics Tamás szerint nem lehet tudni, hogy Boris Johnson lemondásával menekül, visszavonul, vagy épp ellenkezőleg, ez egy első lépés, és tervez valamit,

hiszen a brit miniszterelnök egyébként tagadja, hogy bármilyen etikai vétséget követett volna el.

A külpolitikai szakértő szerint zajlanak ugyan a vizsgálatok, hogy milyen partikat tartottak vagy nem tartottak a karantén ideje alatt, de nem valószínű, hogy a miniszterelnök tudta nélkül bármi is történhetett a Downing Streeten.

Magyarics Tamás hozzátette:

Boris Johnson pályafutása hihetetlenül színes, ezért nem merne mérget venni arra, hogy végképp kiszállna a politizálásból. Szerinte ugyanis nem elképzelhetetlen, hogy a toryk hatalmas vereséget fognak szenvedni jövőre, de legkésőbb 2025 januárjában – jelen pillanatban messze le vannak maradva a Munkáspárt mögött –, és akkor megmentőként tűnhet fel a volt miniszterelnök. A párton belül rendkívül népszerű.

A szakértő szerint nincs kizárva, hogy Boris Johnson még visszatér a nagypolitikába.

Rovatok