Index Vakbarát Hírportál

A magyar kormány szerint „politikai lufi” a HIMARS rakétarendszerek ügye

2023. június 14., szerda 13:31 | aznap frissítve

Az Index kormányzati forrásból úgy értesült, hogy a magyar kormány részéről „kamunak”, „politikai lufinak” tartják azt, hogy az Egyesült Államok blokkolta a HIMARS rakétarendszerek eladását Magyarországnak. Forrásunk megerősítette, hogy a magyar kormány valóban érdeklődött a HIMARS-ok iránt, de nem most, hanem két évvel ezelőtt. Az amerikai féltől akkor nem érkezett válasz, most pedig a semmiből elővették az ügyet, holott az már nincs is napirenden. Frissítés: a Honvédelmi Minisztérium cikkünk megjelenése után egy közleményt adott ki az ügyben.

A The Washington Post alapján számoltunk be arról szerda délelőtt, hogy Magyarország összesen 24 darabot akart vásárolni azokból a HIMARS rakéta-sorozatvetőkből, amelyek az ukrajnai háború egyik legütőképesebb eszközének bizonyultak (és amelyekből az utóbbi hónapokban számos hadsereg kezdett el bevásárolni).

A magyar kormány részéről korábban nem volt ilyen bejelentés, az amerikai lap viszont arról írt, hogy James E. Risch republikánus szenátor blokkolta, hogy Magyarország megvásárolhassa ezeket a fegyvereket. A törvényhozó azt mondta, Magyarország csak akkor kaphatja meg a fegyvereket, ha jóváhagyja Svédország NATO-csatlakozását. 

Már egy ideje közvetlenül is jeleztem a magyar kormánynak az aggodalmaimat, hogy nem hajlandóak előrelépni a Svédország NATO-csatlakozásával kapcsolatos szavazás ügyében. Annak fényében, hogy most június van, és még mindig nem történt meg, úgy döntöttem, hogy felfüggesztjük a Magyarországnak szánt új amerikai katonai eszközök eladását

– közölte a szenátor. Az ügy részleteit ebben a cikkben szedtük össze.

Kormányzati forrásunk szerint kamu az egész ügy

Az Index kormányzati forrásból megtudott néhány részletet a HIMARS rakétarendszerek ügyével kapcsolatban. Az ügyre rálátással bíró forrásunk megerősítette, hogy

a magyar kormánynak valóban szándékában állt a HIMARS-ok megvásárlása, de nem most, hanem nagyjából két évvel ezelőtt.

Korábbi cikkünkben utaltunk arra, hogy az utóbbi években többször felvetődött az ötlet, hogy a Magyar Honvédséget HIMARS-okkal erősíthetnék meg.

Kormányzati forrásunk szerint legutóbb Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos (aki 2022 tavaszán távozott a tisztségből) meg is kereste az Egyesült Államokat ezzel kapcsolatban, de ez a megkeresés is kifejezetten óvatos volt. A kormánybiztos lényegében még csak ahhoz kért információkat, hogy egyáltalán megállapíthassák: a HIMARS-ok megfelelőek lennének-e a Magyar Honvédség számára rakéta-sorozatvetőként.

Erre a megkeresésre azonban az amerikai fél részéről nem érkezett válasz a kijelölt határidőig, 2022 márciusáig. Vagyis az amerikaiak sem a hivatalos, sem az informális csatornákon nem reagáltak a megkeresésre, ezzel pedig az egész ügy megrekedt, aktualitását vesztette.

ENNEK FÉNYÉBEN A MAGYAR KORMÁNY azóta LEVETTE A NAPIRENDRŐL A HIMARS-beszerzést. MOST MÁR AZOK HELYETT – FORRÁSUNK SZERINT – EGY TELJESEN MÁSIK ESZKÖZ BESZERZÉSÉT FONTOLGATJÁK EBBEN A FEGYVERZETI KATEGÓRIÁBAN.

Forrásunk úgy fogalmazott, a kormány mindezek miatt „politikai lufinak” tartja azt, hogy az Egyesült Államok most a HIMARS-beszerzés blokkolásával fenyegette meg Magyarországot, hiszen az ügynek semmilyen aktualitása nincs.

Tényleg volt szó akkortájt a HIMARS-ról, de másról is 

A fentieket megerősíti az is, hogy 2022 február elején Maróth Gáspár Ruszin-Szendi Romulusz akkori vezérkari főnökkel valóban Washingtonba utazott.  Maróth akkor tárgyalt többek közt Gregory M. Kausnerrel, a Pentagon beszerzésekért felelős miniszterhelyettesével is.

Pár nappal később, február 12-én pedig az MTI szerint ők ketten arról is beszéltek, hogy rakétatüzérséget akarnak beszerezni. Akkor azt mondták, hogy több alternatíva is van, és a Washingtonban megtekintett „közép- és hosszú távú rakéta-sorozatvető egység” az egyik lehetséges jelölt ezek közül. 

Nem sokkal később kiderült, hogy a fenti leírással tényleg a HIMARS-ra utaltak. . Február 16-án ugyanis a honvédelem.hu-n jelent meg egy cikk , amelyben a Spirit FM egyik műsoráról  beszámolva  (amelynek Maróth a vendége volt) azt írták. 

A műsorban szóba került az amerikai M142 HIMARS rakétasorozatvető rendszer is, melynek éleslövészetét megtekintette a magyar küldöttség is.

Maróth Gáspár akkor hangsúlyozta is, hogy még csak „piackutatást” végeztek, a többi országban is elérhető eszközöket felmérve, és azt is, hogy sok szempont befolyásolja a választást, mert  fontos, hosszútávú döntésről van szó. 

Ezért nagy hiánycikk a Honvédségnél 

A magyar haderő már hosszú ideje nem rendelkezik rakéta-sorozatvetővel. A legutóbbi ilyen eszközünk még a szovjet gyártmányú BM-21 Grad volt, de azokat már rég leselejtezték. Mindeközben a HIMARS-ok az ukrajnai háborúban komoly érdemeket szereztek, és emiatt világszerte megnőtt az igény erre a fegyvertípusra. 

A lengyel hadsereg például közel 500 darabot tervez vásárolni a HIMARS-okból, amit egyesek már túlzásnak is tartanak, mivel Ukrajna a sajtóhírek szerint eddig 20 darabot kapott belőlük, és ennyivel is komoly sikereket értek el.

A Honvédelmi Minisztérium is közleményt adott ki 

A Honvédelmi Minisztérium (HM) cikkünk megjelenése után egy szűkszavú közleményt adott ki, amelyben azt írták: 

 A HM nem vásárol HIMARS-rakétarendszert.

„Az előző kormányzati ciklusban a beszerzésekért felelős kormánybiztos levélben kért információt a HIMARS rakétarendszerekre vonatkozóan, 2022. márciusi határidővel. Erre válasz az amerikai féltől nem érkezett, a tárca az ügyet ezzel lezártnak tekintette. A Honvédelmi Minisztériumnak nem áll szándékában HIMARS rakétarendszert vásárolni”.

(Borítókép: HIMARS rakétavető. Fotó: Serhii Mykhalchuk / Global Images Ukraine / Getty Images)

Rovatok