Index Vakbarát Hírportál

Újabb zavargások törtek ki Koszovóban, három rendőr megsérült

2023. június 14., szerda 07:33

A koszovói rendőrség elfogott kedden egy szerb férfit Mitrovicában, aki a gyanú szerint a KFOR elleni támadások egyik szervezője volt. A helyi szerbek az utcán tiltakoztak, amelyben három rendőr sérült meg. Albin Kurti koszovói miniszterelnök az önkormányzati választások megismétlésének lehetőségével oldaná a feszültséget Belgrád és Pristina között.

A koszovói hatóságok kedden őrizetbe vettek egy szerb férfit Mitrovicában, aki a gyanú szerint a május végén kirobbant észak-koszovói zavargások fő szervezője lehetett – írja az Associated Press.

Mint írták, Xhelal Svecla koszovói belügyminiszter közölte, hogy a férfi az észak-koszovói területeken működő szerb polgári védelmi csoport egyik vezetője. Hozzátették, hogy a szerb férfi és társai már „évek óta rettegésben tartják a koszovói albánokat”.

A szerb aktivistához páncélozott járművekkel vonult ki a koszovói rendőrség. 

A helyi szerbek tiltakozásképp ismét az utcára vonultak, majd dobálni kezdték a rendőröket. Az összecsapásban három rendőr sérült meg.

Belgrád a történtek után reagált a vádra, és közölték, hogy a férfi ártatlan.

Új választások kiírásával csökkentenék a feszültséget

Mivel az elégedetlenséghez a helyi önkormányzati választás vezetett, Albin Kurti felvetette annak a lehetőségét, hogy megismételjék a voksolást, ezúttal a szerbek bojkottja nélkül – közölte az MTI.

A német, az olasz, a francia, az amerikai és a brit nagykövettel folytatott tárgyalást követően a koszovói kormányfő arról is beszélt, hogy mindenkinek felelnie kell az igazságügyi szervek előtt, aki rátámadt a KFOR katonáira, „az erőszakos szerb csoportoknak ki kell vonulniuk Koszovóból”, a KFOR-nak, a koszovói rendőrségnek és az EU igazságügyi missziójának biztonsági elemzést kell végeznie, végül pedig Belgrádnak és Pristinának vissza kell térnie a brüsszeli párbeszédhez.

Kurti vádja szerint az erőszakos cselekményeket elkövető szerbek, vagy legalább egy részük szerbiai, és nem koszovói lakos.

Alekszandar Vucsics SZERB ELNÖK SZERDÁN TALÁLKOZIK A BRIT, AZ AMERIKAI, A FRANCIA, A NÉMET, AZ OLASZ ÉS AZ UNIÓS NAGYKÖVETTEL, HOGY A HELYZET MEGOLDÁSÁRÓL EGYEZTESSEN.

Észak-Koszovóban négy, többségében szerbek által lakott település Belgrádra tekint fővárosként, és szembeszegül a pristinai kormányzattal. Tavaly év végén az észak-koszovói szerb kisebbség tagjai úgy döntöttek, kivonulnak a koszovói állam intézményeiből. A szerb kisebbség nagyobb autonómiát követel magának, de Albin Kurti koszovói kormányfő attól tart, ez oda vezethetne, hogy a szerbek egy népszavazáson úgy döntenek: nem maradnak Koszovóban, hanem inkább Szerbiához csatlakoznak.

Több mint egy hónapja tartanak a zavargások Koszovóban

Mint írtuk, május végén a legmagasabb készültségi szintet rendelte el a szerb hadseregnél Alekszandar Vucsics, miután zavargások törtek ki Koszovóban és Metohijában. 

Az április 23-i, előrehozott koszovói választások az ország északi részén óriási felháborodást keltettek a helyi, javarészt szerbek lakta részeken. A szerbek bojkottálták a választásokat, ezért Zvecsánnak albán polgármestere lett, amit a helyi szerbek nem akartak hagyni. Rátámadtak a NATO koszovói békefenntartó erőire (KFOR), amire válaszul a szövetség úgy döntött, hogy további 700 fővel megerősíti a KFOR-t.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A két fél között 2013-ban kezdődött a kapcsolat normalizálását célzó párbeszéd, jelentős előrelépés azonban nem történt.

Rovatok