Index Vakbarát Hírportál

Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Kovács Béla ellen

2023. június 14., szerda 14:32

Európai és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki a Kúria által kémkedés és más bűncselekmények miatt jogerősen 5 év fegyházra ítélt K. B. ellen a Budapest Környéki Törvényszék – tudatta a honlapján szerdán a bíróság.

A monogram Kovács Béla volt jobbikos politikust, korábbi európai parlamenti képviselőt takarja. A törvényszék felidézte, hogy 2020. szeptember 24-én hirdettek elsőfokú ítéletet annak a négy vádlottnak az ügyében, akiket az EU intézményei elleni kémkedéssel és más bűncselekményekkel vádolt meg az ügyészség.

A törvényszék akkor K. B. elsőrendű vádlottat bűnösnek mondta ki társtettesként, folytatólagosan elkövetett költségvetési csalás és hamis magánokirat kétrendbeli felhasználása miatt, ezért őt e bűncselekmények miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és 600 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

A fellebbezések folytán másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a törvényszék ítéletét, és K. B.-t immár bűnösnek mondta ki az Európai Unió intézményei elleni kémkedés előkészületében is. A 2022. szeptember 27-én jogerőre emelkedett ítéletet a Kúria mint harmadfokú bíróság tovább súlyosbította, amikor 5 év fegyházat, illetve 10 év közügyektől eltiltást szabott ki.

A Budapest Környéki Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája 2022. november 22-én magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki, mivel K. B. a kijelölt határidőn belül nem kezdte meg jogerős büntetésének letöltését, és a rendőri elővezetése sem járt eredménnyel.

A rendelkezésre álló adatok alapján az elítélt feltehetően külföldön tartózkodik, ezért a Budapest Környéki Törvényszék kedden az EU tagállamaival folytatott bűnügyi együttműködésről szóló és a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvények alapján a bűncselekmény tárgyi súlya miatt európai, illetve nemzetközi elfogatóparancsot bocsátott ki az elítélt büntetésének végrehajtása érdekében.

Amennyiben az elítéltet az EU-ban fogják el, az igazságügyi miniszter az európai elfogatóparancsot megküldi a végrehajtó tagállamnak. Más államban történő elfogás esetén a kiadatási kérelem előterjesztéséről a miniszter dönt, és erről a nemzetközi elfogatóparancsot kibocsátó bíróságot értesíti – közölte honlapján a törvényszék.

Oroszországban lehet Kovács Béla

Az egykori jobbikos képviselő tavaly még nyilatkozott is a sajtónak, és azt ígérte, hogy a bírósági tárgyalásra hazajön. Ez végül nem történt meg, és azóta már azok az újságírók sem tudják elérni, akiknek eddig sikerült.

Már az ítélet után, tavaly ősszel felmerült, hogy előbb-utóbb kiadhatják ellene az elfogatóparancsot. Azonban jó esély van rá, hogy Kovács Béla az elfogatóparancs ellenére sem fog börtönbe kerülni. Hogy miért, arról itt írtunk.

Rovatok