Index Vakbarát Hírportál

Magyarozós, sorosozós vita után nem kapott bizalmat Ódor Lajos kormánya

2023. június 15., csütörtök 11:50

Nem lett meg a parlamenti többség Ódor Lajos (Ľudovít Ódor) magyar származású szlovák miniszterelnöknek a június 15-i parlamenti szavazáson. Így a labda most ismét Zuzana Caputová köztársasági elnök térfelén pattog, aki több lehetőség közül választhat.

Hosszú, kétnapos vita – köztük egy magyarozós, rasszista felszólalás – után végre szavazott a Szlovák Nemzeti Tanács az egy hónappal ezelőtt kinevezett Ódor Lajos (Ľudovít Ódor) miniszterelnök kabinetéről és kormányprogramjáról.

A szlovák alkotmány szerint ugyanis a miniszterelnökről és programjáról a kinevezése után legkésőbb 30 nappal szavaznia kell a parlamentnek. Ódorék nagyon készültek a szavazásra: az elmúlt hetekben többször is leültek a parlamenti pártok vezetőivel, hogy a 150 képviselőből megalkossák a bűvös 76 fős többséget.

Ugyan mint arról beszámoltunk, Ódor szerint jó hangulatban teltek a tárgyalások, még az őt sorosbérencező szociálpopulista Robert Ficóval is, ugyanakkor ez mit sem változtatott: a jelen lévő 134 képviselőből

a Szlovák Nemzeti Tanács 34 igen és 43 nem, 54 tartózkodás és 5 nem szavazás mellett nem adott bizalmat az Ódor-kormánynak és programjának.

Az egyébként várható volt, hogy a parlament nem fog bizalmat szavazni neki – még maga a miniszterelnök is így nyilatkozott június elején. A szavazás előtt mindössze a libertariánus SaS 20 fős frakciója és a jobbközép-liberális Progresszív Szlovákia egyetlen képviselője ígérte, hogy igennel szavaz a kormányprogramra, míg az Eduard Heger kétszer bukott miniszterelnök OĽaNO-szakadárokból álló új pártja, a Demokrati nem igazán fedte fel a lapjait. Még a Boris Kollár vezette Sme rodina kacérkodott a bizalom megszavazásával, de végül a jobboldali-populista párt úgy döntött, tartózkodnak a szavazás során.

Robert Fico Smerje már előre bejelentette, sehogyan sem hajlandó támogatni a kabinetet, ahogy a Smer-szakadárokból létrejött, Peter Pellegrini vezette Hlas-SD is előre elárulta, hogy a bizalmi szavazást nem fogja megszavazni, ugyanakkor bizonyos kérdésekben – például a Szlovákiának járó uniós pénzek ügyében – támogatni fogja a kormányt.

Ugyanúgy betartotta ígéretét a szlovák kormány munkáját az elmúlt három évben ad hoc döntései és nyilatkozatai miatt lényegében ellehetetlenítő Igor Matovic vezette OĽaNO. A bukott miniszterelnök és pénzügyminiszter támogatását ahhoz kötötte, hogy Ódorék támogassák azon javaslatát, miszerint a szeptember 30-i választáson az urnákhoz járuló szlovákok egyszeri 500 eurós kifizetésben részesüljenek, és hogy az Ódor-kormány is tartsa meg Matovic családtámogatási rendszerét. Matovic ezt a vitán is megismételte, amire Ódor csak annyit reagált: a pártelnök már elég ideje van a politikában ahhoz, hogy tudja, nem teljesíthetőek a kérései.

Mi jöhet most ezután?

Miután a parlament nem adott bizalmat Ódoréknak, ez azt jelenti, hogy a labda visszakerült Zuzana Caputová köztársasági elnökhöz: a szlovák államfő megint megpróbálkozhat egy új hivatalnokkormány összeállításával, aminek a megalakulása után ismét egy hónapja lenne az új kabinetnek, hogy kidolgozzon egy kormányprogramot, majd összehozzon maga mögött egy parlamenti többséget.

Ugyanakkor ez nem túl valószínű, lévén, hogy Ódorék az elmúlt egy hónapban már elkezdtek kormányozni, a mostani, elég hektikus szlovák politikai életen pedig egy újabb kormányalakítással járó bizonytalanság nem segítene.

Így a legvalószínűbb, hogy Caputova ismét felkéri Ódort, csak ezúttal már ügyvivő miniszterelnöknek, aki így csökkentett mandátummal, de elvezeti az országot a szeptember 30-i előrehozott választásokig.

(Borítókép: Ódor Lajos. Fotó: David Paul Morris / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok