Index Vakbarát Hírportál

Újabb videó került elő a mulatozó brit tisztviselőkről

2023. június 18., vasárnap 12:51

Nyilvánosságra került egy újabb videó arról a Downing Street-i partiról, amelyet a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások idején tartottak Boris Johnson korábbi brit miniszterelnök részvételével.

Tavaly májusban összesen 126 esetben róttak ki pénzbírságot a hatóságok Nagy-Britanniában a koronavírus-járvány elleni korlátozások idején tartott Downing Street-i partik ügyében, miután a rendőrségi vizsgálat befejeződött.

A Scotland Yard nem fedte fel a megbírságoltak kilétét, de a brit kormány már korábban hivatalosan bejelentette, hogy az ügyben Boris Johnson és felesége, Carrie Johnson, valamint az akkor még pénzügyminiszterként dolgozó Rishi Sunak is pénzbüntetést kapott. A „partygate” néven emlegetett ügy Johnson miniszterelnöki időszakának a legnagyobb belpolitikai botrányává fajult.

Most egy újabb videó látott napvilágot az esetről, ezen a Downing Street munkatársai iszogatnak, táncolnak, valamint azon nevetnek, hogy megszegték a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozásokat. 

Az Independent beszámolója szerint a videó 2020. december 14-én készült, és ebben az időszakban már érvényben volt a Boris Johnson kormánya által elrendelt második országos zárlat, amelynek értelmében legfeljebb két, nem ugyanazon háztartásban élő ember tartózkodhatott zárt térben egymás társaságában.

A partygate

Boris Johnsont hónapokon át támadták a Downing Street-i rezidenciáján szervezett bulikért, amelyeket a járvány idején épp az általa vezetett kormány tiltott be.

Egy májusban, Sue Gray magas rangú köztisztviselő által szignált jelentés a szabályszegő rendezvények kultúráját bírálta, és új fényképeket hozott nyilvánosságra két különböző összejövetelről.

AZ EGYIK BULIT, EGY ÁTMULATOTT ÉJSZAKÁT FÜLÖP HERCEG TEMETÉSÉNEK ELŐESTÉJÉre SZERVEZTeK, OLYAN IDŐSZAKBAN, AMIKOR A KÖZÖSSÉGI ÉLET SZIGORÚ KORLÁTOZÁSAI MIATT MÉG A KIRÁLYNŐ IS EGYEDÜL VOLT KÉNYTELEN ELBÚCSÚZNI FÉRJÉTŐL, AKIVEL CSAKNEM 74 ÉVET TÖLTÖTT EGYÜTT.

Gray azt írta: „A Johnson-kormányzat középpontjában lévő felső vezetésnek felelősséget kell vállalnia” azért a kultúráért, amely lehetővé tette a partik megrendezését.

Rovatok