Index Vakbarát Hírportál

A Titanicon haltak meg az OceanGate-alapító feleségének ősei

2023. június 24., szombat 05:53

Véletlen egybeesés, viszont az OceanGate vállalat Titan tengeralattjárójának sorsát tekintve mégis kirázza az embert a hideg, ha belegondol, hogy a cég alapítója, Stockton Rush felesége a Titanic két utasának a leszármazottja. A Titan pedig éppenséggel a több mint 110 éve elsüllyedt hajó roncsaihoz tartott, amikor eltűnt.

Az elmúlt napok az Atlanti-óceánban eltűnt Titanról szóltak, amely a hétvégén indult el a 4000 méter mélyen fekvő Titanic roncsaihoz, fedélzetén öt emberrel: az OceanGate alapítójával, Stockton Rushsal, a techmogul Shanzada Dawooddal és fiával, Sulaimannal, a milliárdos Hamish Hardinggal, illetve a Titanic-szakértő francia búvárral, Paul-Henri Nargeolettal. Napokon át folyt a keresésük mind a felszínen, mind a vízben. Ugyan dübörgő hangokat észleltek az óceánban, csütörtökig nem akadtak a Titan nyomára, amikor is az egyik távirányítású jármű a kutatási területen belül törmelékmezőt fedezett fel az óceán fenekén. A maradványok a Titanból származtak, ami a feltételezések szerint előbb összeroppant, majd a mélytengeri nyomás miatt darabokra szakadt, amit senki nem élhetett túl a fedélzeten. 

Mint ismert, a Titanic katasztrófája, ami a becslések szerint 1500 emberéletet követelt, a világ egyik legnagyobb érdeklődést kiváltó szerencsétlensége, így nem meglepő, hogy sokakat máig vonz a története. A tehetősebbek 250 ezer dollárt – jelenlegi árfolyamon közel 84 millió forintot – is hajlandóak kifizetni, hogy láthassák az 1912. április 15-én elsüllyedt hajó roncsait – aminek, mint azt ma már tudjuk, megvannak a maga veszélyei. A Titanic utasai közül mindössze 710-en élték túl a tragédiát, és a napokban felreppent hírek szerint a Titan tengeralattjárót gyártó OceanGate alapítójának, Stockton Rushnak a felesége, Wendy Rush a leszármazottja az óceánjáró két utasának, Isador és Ida Strausnak, akik életüket vesztették a katasztrófában.

Ölelkeztek, mikor ellepte őket a víz

Ahogy archív dokumentumokból kiderült, Wendy Rush – aki az elmúlt három évben három alkalommal járt a Titanic roncsainál – Isador és Ida Straus ükunokája, előbbi a társalapítója volt a Macy's áruháznak. Az OceanGate alapítójának feleségét Strausék egyik lánya, Minnie Strauss révén fűzi rokoni szál a családhoz, aki 1905-ben ment feleségül Dr. Richard Weilhoz. Később született egy fiuk, Richard Weil Jr., akinek gyermeke, Dr. Richard Weil III volt Wendy Rush édesapja. Isador és Ida Straus gazdag emberek voltak, így az első osztályra vásároltak jegyet a Titanicra, és a katasztrófában mindketten életüket vesztették. Pedig Idának lett volna esélye a túlélésre. 

Egyes túlélők arról számoltak be, hogy Ida Straus nem szeretett volna beszállni a rendelkezésre álló mentőcsónakok valamelyikébe – a legénység ugyanis először a nőket és a gyerekeket menekítette ki –, inkább a férjével maradt, akivel akkor már negyven éve voltak házasok. Úgy tudni, a házaspárt a Titanic fedélzetén látták ölelkezve, amint a jeges vízbe süllyednek. Isador holttestét végül hetekkel a Titanic elsüllyedése után találták meg a tengerben, míg a feleségéé sosem került elő.

A történetüket egyébként az 1997-es Titanic-filmben is feldolgozták, amelyben van egy olyan jelenet, amikor azt mutatják, amint egy idős házaspár az ágyon fekszik egymásba kapaszkodva, míg körülöttük kezd vízzel megtelni a kabin. Ezen képsorok tekinthetők meg az alábbi videóban:

Rejtélyek a mélyben

A múlt hónapban a Titanicról mélytengeri térképezéssel készült el az első teljes méretű digitális felvétel. A tengeralattjárók több mint 200 órát töltöttek a roncs hosszának és szélességének felmérésével, illetve több mint 700 ezer felvételt készítettek minden szögből. Ezek alapján jól látszik, hogy a hajó orra a horgonyokkal és a fedélzeti korlátokkal együtt jó állapotban megmaradt, míg a tat teljesen összeroncsolódott. A hajó körül szobrok és dísztárgyak vannak szétszóródva, fényűző külleme pedig már a múlté. Az elkészült videó azonban reményt ébreszt azzal kapcsolatban, hogy több mint 100 év elteltével végre kiderülhet, a hajó mely része ütközött a jéghegynek. Egy szakértő szerint ugyanis ez nem az oldala mentén történt, ahogy a filmekben láthattuk.

A Titanic tragédiája évtizedeken át töltötte el kíváncsisággal a kutatókat, és 1985-ig úgy hitték, egy darabban süllyedt el, így különböző tervek születtek arról, hogyan lehetne kiemelni onnan. Az elmélet akkor dőlt meg, amikor először látták az elsüllyedt hajót az Atlanti-óceán fenekén. Az elmúlt évek során számtalan felvételt próbáltak készíteni róla, viszont a zavaros víz és a rossz látási viszonyok miatt a videók nem adhattak teljes képet a Titanicról. 

A közel 4000 méteres mélység kihívást jelent. Erős áramlatok vannak, és nem szabad semmihez hozzányúlnunk, hogy ne sértsük meg a roncsot

– fejtette ki Gerhard Seiffert, a Magellan vállalat egyik munkatársa, akik az Atlantic Productions céggel karöltve a digitális felvételeket készítették az óceánjáróról.

Ahogy az Atlantic Productions munkatársa, Andrew Geffen megjegyezte, már sokan látogattak el az óceánjáróhoz, de többnyire olyan kamerát vittek magukkal, amely csak alacsony felbontású felvételeket tudott készíteni. Mint mondta, most, hogy a hajó minden szegecse, az összes részlete rögzítésre került, a tudományt segítségül hívva járhatnak utána, mi történt valójában a Titanickal. 

Sok időbe telik, amíg végigmegyünk ezeken a részleteken, de már szó szerint hétről hétre új eredmények születnek

– mondta. 

Nem az oldalával ütközött a jéghegynek?

A Titanicról készült legtöbb filmben úgy ábrázolták a katasztrófát, hogy az óceánjáró egy jéghegynek ütközött, ami az oldalán a súrlódás következtében egy nagyobb területen lyukat vágott, és az így beáramló víz miatt indult süllyedésnek a hajó egyik fele, majd tört ketté. Egy kutató, a 65 éves Parks Stephenson ugyanakkor másképp vélekedik arról, hogyan történt a szerencsétlenség, pontosabban a jéghegy hol érintette a hajót. 

Egyre több bizonyítékom van arra vonatkozólag, hogy a Titanic nem az oldala mentén találta el a jéghegyet, ahogy azt az összes film bemutatja. Valójában a víz alatt megbújó jégre futott rá. Erről a forgatókönyvről először egy londoni magazin írt még 1912-ben. Talán még nem hallottuk a Titanic valódi történetét

 – fejtette ki, hozzátéve: „Még sokat lehet tanulni a roncstól, ami lényegében a katasztrófa utolsó, még életben lévő szemtanúja. Vannak mesélnivalói.”

Az óceán mélyén fekvő Titanic ugyanakkor nem marad meg az idők végezetéig a jelenlegi állapotában, mivel vasevő baktériumok kolonizálták. Még 2006-ban úgy becsülték, hogy az óceánjáró 50 éven belül teljesen összeomlik, és csak a belső, strapabíróbb szerkezeti elemek maradnak majd meg. 

(Borítókép: Stockton Rush 2017. április 12-én. Fotó:  Shannon Stapleton / Reuters)

Rovatok