Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai hírszerzés szerint Prigozsin már régóta készült a harcra

2023. június 25., vasárnap 06:15

Több eredménytelen tárgyalás után sikerülhetett megállapodni az orosz vezetésnek Jevgenyij Prigozsinnal. Az események gyors eszkalációja még az amerikai hírszerzést is meglepte. Kreml-közeli források szerint az orosz vezetés tartott attól, hogy Moszkvában harci cselekmények alakulnak ki.

Az Egyesült Államok hírszerzése szerint Jevgenyij Prigozsin már régóta tervezte, hogy kihívja az orosz katonai vezetést, de nem világos, mi a Wagner-vezér célja a lázadással.

Az amerikai hírszerzési tisztségviselők a CNN-nek elmondták, hogy kongresszusi vezetőket már a hét elején tájékoztatták a Wagner-csoport mozgásáról és arról is, hogy az orosz határ mentén fegyvereket és lőszereket halmoznak fel. 

A nyugati hírszerzési tisztségviselők emiatt gondolták, hogy Prigozsin az elmúlt napok történéseihez hasonló manőverekre készül. A tisztviselők azt is elmondták, hogy Prigozsin lőszerhiányról szóló híresztelései szándékos megtévesztések voltak, ezzel akarta megalapozni az orosz hadvezetéssel szembeni, ténylegesen felvállalt konfliktust. 

Az amerikai hírszerzési munkát behatóan ismerő forrás szerint

az oroszországi fejlemények nagyon gyorsan történtek, és épp emiatt nehéz volt megállapítani, hogy Prigozsin mennyire gondolja komolyan az orosz hadsereg fenyegetéseit, és hová akarja vinni csapatait. 

Az amerikai tisztviselőket váratlanul érték a péntek este kibontakozó, majd szombatra eszkalálódó helyzet gyors fejleményei. Az oroszországi helyzet miatt magas rangú tisztségviselők mindent félredobtak, és azonnal rendkívüli üléseket hívtak össze

A Kremlben tartottak a moszkvai harcoktól 

Orosz források szerint a Kreml tisztviselőit áthatotta a félelem, amikor úgy tűnt, hogy néhány órán belül heves harcok bontakozhatnak ki a Wagner-csoport és az orosz erők között. A Kreml sokáig abban hitt, hogy sikerül teljesen békésen megoldani a helyzetet – mondta a Medúzának két Kreml-közeli forrás. 

A Kreml azt kérte az orosz régiók vezetőitől, hogy ne személyeskedjenek Prigozsinnal szemben. A helyzet eszkalációjával párhuzamosan újra kellett gondolniuk a helyzetet. Ekkor már nyíltan árulónak lehetett nevezni Prigozsint. Ekkor még úgy tűnt, hogy eredménytelenül fognak zárulni a Wagner-vezérrel folytatott tárgyalások. 

Végül Jevgenyij Prigozsin elfogadta Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök ajánlatát. A Wagner-vezér a Telegram-csatornáján erősítette meg a hírt.

Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök sajtószolgálata arról számolt be, hogy a zsoldosvezér Jevgenyij Prigozsin elfogadta az elnök javaslatát, hogy állítsák le csoportja Oroszországon keresztüli előrenyomulását, és tegyenek további lépéseket a feszültségek enyhítésére.

Rovatok