Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor elsők között értesült a Wagner-lázadás fejleményeiről

2023. június 26., hétfő 14:02

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is részt vett az EU-tagországok külügyminiszteri találkozóján Luxembourgban hétfőn. A megbeszélést követő sajtótájékoztatón újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta, hogy folyamatosan nyomon követték a Wagner-lázadást, a friss hírekről pedig azonnal tájékoztatták Orbán Viktor miniszterelnököt.

Mint ismert, péntek késő este fegyveres lázadás tört ki Oroszországban, ám miután telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel, Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője úgy döntött, erőivel nem vonul be Moszkvába.

Szijjártó Péter hétfőn azt mondta, hogy a lázadás a külügyminiszterek részvételével zajló megbeszélésen is téma volt.

„Meghallgattuk a katonai szakértőket, akik inkább kérdéseket fogalmaztak meg, például azt, hogy egy oroszországi destabilizáció adott esetben szolgálhatja-e Európa érdekét vagy sem” – árulta el.

Hozzátette, hogy szombaton és vasárnap szoros figyelemmel követték a híreket, „mivel az ilyen típusú események Oroszországban kimenetüktől függően elég erőteljesen képesek befolyásolni az egész régió biztonsági helyzetét”.

Ha adott esetben cselekvési kényszer van, akkor tudnunk kell lépni. Én telefonon beszéltem Oroszország miniszterelnök-helyettesével, Gyenisz Manturovval, és Oroszország külügyminiszterével, Szergej Lavrovval. Velük áttekintettük a helyzetet, és tájékoztatás adtak arról, hogy mi történik Oroszországban, és azt is elmondták, hogy ők mire számítanak. Kapcsolatban voltak Szergej Alejnyik belorusz külügyminiszterrel is, ő tájékoztatott engem a Lukasenka–Prigozsin telefonbeszélgetésről, amelynek nyomán ez a helyzet, mondjuk úgy, megoldódott. Én ezekről a fejleményekről pedig folyamatosan tájékoztattam a magyar miniszterelnököt, akinek a Magyarország védelme szempontjából szükséges döntéseket meg kell hoznia, ezért teljes körű tájékozottsággal kell rendelkeznie

– hangsúlyozta Szijjártó Péter.

(Borítókép: Orbán Viktor 2022. december 15-én. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

 

Rovatok