Index Vakbarát Hírportál

A ruandai népirtás óta nem haltak meg annyian fegyveres konfliktusban, mint tavaly

2023. június 28., szerda 13:41

A három évtizeddel ezelőtti ruandai népirtás óta nem haltak meg annyian fegyveres konfliktusokban, mint tavaly − áll az Institute for Economics and Peace (IEP) nevű nemzetközi kutatóintézet szerdán Londonban ismertetett éves Globális Békeindexében. A tanulmány szerint Magyarország a vizsgált 163 ország és térség legbékésebb felső húszas mezőnyében van, megelőzve számos más közép- és kelet-európai országot.

Az IEP a 98 oldalas felmérésben kiemelte, hogy a Globális Békeindex csaknem másfél évtizedes történetében soha nem volt annyi halálos áldozata a belső és nemzetközi háborúknak, mint 2022-ben − közölte az MTI. 

Ebben az egyik fő tényező az etiópiai Tigrében dúló polgárháború volt, amelyben az intézet adatai szerint csak tavaly augusztus és október között több mint százezren vesztették életüket.

Az IEP jelentése szerint az ukrajnai háborúban 2022-ben legalább 82 200-an haltak meg, de az intézet hangsúlyozza, hogy ez óvatos becslés, és a halálos áldozatok tényleges száma ennél valószínűleg sokkal magasabb.

A régóta konfliktusoktól sújtott országok közül ugyanakkor Afganisztánban egy év alatt 91 százalékkal, Jemenben 63 százalékkal csökkent a fegyveres erőszak halálos áldozatainak száma. 

A kutatóintézet kimutatta, hogy a szélesebb értelemben vett erőszakcselekmények világgazdasági kihatása − e kategóriába sorolja a cég a katonai kiadásokat is − 2022-ben 17 500 milliárd dollár volt vásárlóerő-paritáson számolva. Ez a globális hazai össztermék (GDP) 12,9 százalékával egyenlő, és azt jelenti, hogy a világ minden lakójának átlagosan 2200 dollárjába került tavaly a békétlenség, 6,6 százalékkal többe, mint egy évvel korábban.

A jelentés szerint a világ tavaly 16,8 százalékkal költött többet katonai kiadásokra, mint 2021-ben.

A gazdasági hatás az erőszaktól leginkább érintett tíz országban a GDP-érték átlagosan 34 százalékát emésztette fel; az erőszakcselekményektől legkevésbé sújtott tíz országban a GDP-veszteség aránya 2,9 százalék volt 2022-ben. A fegyveres erőszak Ukrajnában okozta tavaly a legnagyobb gazdasági kárt: a háború az ukrán hazai össztermék 63 százalékával egyenlő veszteséggel járt a szerdán ismertetett globális felmérés szerint.

A tavaly ismertetett felmérés eredményéről itt írtunk.

(Borítókép: Laurent van der Stockt for Le Monde / Getty Images)

 

Rovatok