Index Vakbarát Hírportál

Több orosz tábornok is segíthette a Wagner-csoport lázadását

2023. június 28., szerda 08:30

Amerikai tisztviselők azt állítják, hogy Szergej Szurovikin, az orosz hadsereg magas rangú tábornoka előre tudott Jevgenyij Prigozsin lázadási tervéről. Véleményük szerint nincs kizárva, hogy több tábornok is támogathatta Prigozsint a felkelésben.

A The New York Times cikke szerint a névtelenséget kérő tisztviselők arra próbálnak választ találni, hogy Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai hadművelet parancsnokhelyettese, valamint az orosz erők korábbi vezetője segített-e megtervezni Prigozsin múlt hétvégi lázadását.

Az „Armageddon tábornoknak” is nevezett Szurovikin elismert katonai vezető, aki elemzők szerint tavaly segített megerősíteni a védelmi vonalakat az ukrán ellentámadás után, miután az Ukrajnában harcoló orosz erők parancsnokságát átvette. Januárban leváltották a főparancsnoki posztról, de befolyását megőrizte a hadsereg vezetésében, és továbbra is népszerű maradt a csapatok körében.

Videóban üzent a lázadás napján

Amint arról beszámoltunk, péntek este, a lázadás kezdete után nem sokkal Szergej Szurovikin tábornok, az ukrajnai hadművelet parancsnokhelyettese, valamint Vlagyimir Alekszejev tábornok, az orosz hírszerzés vezetőhelyettese egy videóban üzent Prigozsinnak.

Szurovikin a videóban azt mondta, hogy a frontvonalról nemrég tért vissza a védelmi minisztériumba, ahol jelenleg is a feladatukat végzik az Ukrajna elleni konfliktusban. Ezután arról beszélt, hogy a Wagnerrel jóban és rosszban együtt küzdöttek az utóbbi időben. 

Egy vérből valók vagyunk. Harcosok vagyunk. Felszólítalak titeket, hogy hagyjátok abba. Az ellenség arra vár, hogy súlyosbodjon a belpolitikai helyzetünk. Nem szabad a kezükre játszanunk ebben a nehéz időben […] állítsátok meg a menetoszlopokat, és térjetek vissza az állásokhoz 

– mondta Szurovikin, akiről tudni lehet, hogy jó viszonyt ápolt a zsoldosvezérrel (Prigozsin korábban a nyilvános üzeneteiben dicsérte is őt). A videón Szurovikin kezében eközben egy gépkarabély is látható volt.

Több tábornok is segíthette Prigozsint? 

Az amerikai tisztviselők szerint azonban vannak arra utaló jelek, hogy más orosz tábornokok is támogatták Prigozsin lázadását annak érdekében, hogy leváltsák az orosz védelmi minisztérium vezetését. Úgy vélik, a zsoldosvezér nem indította volna el a felkelést, ha nem hiszi, hogy a hatalmi pozícióban lévő vezetők közül többen is a segítségére sietnek.

A tisztviselők szerint, ha Szurovikin tábornok is részese volt a múlt hétvégi eseményeknek,

akkor az a legújabb jele lenne annak a belharcnak, amely Putyin ukrajnai háborújának kezdete óta jellemzi Oroszország katonai vezetését.

Emellett a Prigozsin támogatói és a Putyin vezető katonai tanácsadói közötti törést is mutatja – tette hozzá. 

A tisztviselők szerint Putyinnak most választ kell adnia arra, hogy szerinte Szurovikin tábornok is segített-e Prigozsinnak. Ha ez beigazolódik, akkor az orosz elnök kénytelen lesz eltávolítani őt a parancsnokságból.

Arra is van esély, hogy Putyin megtartja Szurovikint, ha kiderül, hogy tudott valamiről, ám nem segített Prigozsinnak. Az elemzők szerint egyelőre úgy tűnik, hogy Putyin a lázadást kizárólag Prigozsinra akarja fogni. Amennyiben az orosz elnök nem kéri számon a tábornokot, akkor még arra is van esély, hogy vezérkari főnök lesz belőle. 

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan követjük, szerdai percről percre frissülő cikkünket itt találja.

Rovatok