Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, ki lehet az orosz védelmi miniszter utódja

2023. június 25., vasárnap 20:36

Miután véget ért Jevgenyij Prigozsin és a Wagner-csoport fegyveres lázadása Oroszországban, úgy tűnhet, lecsillapodtak a kedélyek a Kreml körül, de valószínűleg most kezdődik csak a neheze. Az orosz vezetésnek mindenképp lépnie kell, változásokat kell eszközölni a katonai vezetésben. Még az orosz védelmi minisztert és vezérkari főnököt is leválthatják, és ha hinni lehet az orosz pletykáknak, akkor már azt is tudjuk, kik érkeznek a helyükre.

Korábban írtunk arról, hogy az elmúlt hetekben kibontakozó orosz belső konfliktus megmutatja, hogy Moszkva frontvonalbeli kudarcai megterhelik azt a hatalmi rendszert, amelyet Vlagyimir Putyin orosz elnök létrehozott az elmúlt két évtizedben. 

Prigozsin az elmúlt 16 hónapban gyakran került konfliktusba az orosz katonai vezetőkkel, nevezetesen Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov tábornokkal, akiket inkompetenciával vádolt az ukrajnai háborúban elszenvedett orosz veszteségek miatt. 

Azonban június 23-án minden eddiginél keményebb volt, amikor azt állította, oligarchatársai átverték Putyint és az orosz közvéleményt, miközben Oroszország a háború kirobbantása nélkül is elérhette volna céljait. Nem sokkal később egy Sojguék által elrendelt rakétacsapásra hivatkozva elindította azt a fegyveres lázadást (ahogy ő hívta, igazságmenetet), amely 24 órán át tartotta izgalomban az egész világot.

Június 23-án este a Wagner-zsoldoscsoport vezetője több hangfelvételt tett közzé a Telegram-oldalán. Megfogadta, hogy „megállítja” Moszkva legfelsőbb katonai vezetését, és felszólította az oroszokat, hogy ne álljanak ellen az erőinek. Majd el is indult a menete Moszkva felé, ami még katonai veszteségekkel is járt Oroszország számára. Végül 24-én estére sikerült megállapodnia a Wagner-vezérnek és Alekszandr Lukasenka belorusz köztársasági elnöknek, így a menet még Moszkva előtt véget ért

De mi lehetett az alku?

Azt már tudjuk, hogy Prigozsin Belaruszban van, és ha hihet az orosz vezetésnek, nem is esik baja ott. De egyelőre nem tudjuk, milyen változások következnek be az orosz vezetésben, azonban több orosz forrás szerint

Szergej Sojgu védelmi miniszternek és Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek mindenképp távoznia kell a Kreml és a Wagner közt kött megállapodás értelmében. 

Szergej Sojgut, Oroszország régóta hivatalban lévő védelmi miniszterét már egy ideje nemcsak Vlagyimir Putyin elnök politikai szövetségesének tekintik, hanem Putyin közeli barátjának is az orosz elitben. 

Ő lehet Sojgu utóda?

Sojgu évtizedes politikai karrierje most a legnagyobb próbatétel előtt áll a lázadást követően. A híresztelések szerint Alekszej Gyumin, a tulai régió kormányzója lehet a következő védelmi miniszter, aki orosz tábornok, a legmagasabb rangú kitüntetés, az Oroszország Hőse birtokosa, valamint a Hazáért Érdemrend IV. fokozatú kitüntetettje.

Gyumin 1972. augusztus 28-án született Kurszkban. 1994-ben diplomázott a Voronyezsi Felsőfokú Rádióelektronikai Katonai Mérnöki Iskolában. 2009-ben kitüntetéssel diplomázott az Orosz Föderáció elnöke mellett működő Orosz Közigazgatási Akadémián, 2013-ban pedig szakmai átképzésen vett részt az Orosz Föderáció Fegyveres Erők Főparancsnokságának Katonai Akadémiáján. 

1996–2013 között különböző pozíciókban szolgált a Szövetségi Biztonsági Szolgálatnál. Biztosította Putyin részvételét különböző eseményeken az országon belül és külföldön, többek között a G8, G20, SCO, APEC stb. csúcstalálkozóin.

2013-tól 2016-ig több fontos tisztséget is betöltött.

Ez idő alatt a vezérkar főigazgatóságának helyettes vezetője, a szárazföldi erők vezérkari főnöke, illetve az orosz védelmi miniszter helyettese is volt. 2016-ban először még csak ideiglenesen kinevezték, majd még ugyanabban az évben megválasztották a Tulai terület kormányzójává – írja az 1sn.ru portál az életrajzáról. Gyuminról korábban röviden írtunk ebben a cikkünkben is.

A vezérkari főnököt Armageddon tábornok válthatja?

Valerij Geraszimov további szerepe is kérdéses, pedig nem volt olyan rég, hogy idén januárban Szergej Sojgu kinevezte őt az ukrajnai harcok orosz erői vezetőjének, mégpedig épp Szergej Szurovikin helyett. Most a nem hivatalos források szerint ennek a fordítottja történhet meg: úgy tudni, hogy Szurovikin lehet az új vezérkari főnök, ha Geraszimovot leváltják.

Januárban még úgy tűnt, két frakció lehet az orosz vezetésen belül. Ezek egyikének a tagja a Wagner-csoport vezetője, Ramzan Kadirov csecsen vezető és Szergej Szurovikin lehetett, míg velük szemben, a másik frakcióban többek közt Sojgu és Geraszimov állhatott. 

Ez a frakciós teória azóta megdőlhetett, ugyanis a „felkelés” ideje alatt Kadirov azonnal Oroszország segítségére sietett Prigozsin ellen kiállva. 

Érdekesség, hogy Szurovikint a hivatalos magyarázat szerint azért váltották le idén év elején a „különleges hadművelet” éléről, mert nem megfelelően végezte a dolgát.

Mindeközben az orosz vezetéshez közel álló források szerint akkor azért kellett leváltani őt, mert már túl nagy volt a hatalma a Kremlen belül, és többször megkerülte Sojgut és Geraszimovot is. A kinevezés azért is érdekes, mert a fenti felállás szerint ezzel mégiscsak Prigozsin frakciója nyer.

Az pedig a frakcióktól függetlenül is kijelenthető, hogy Prigozsin és Szurovikin jó viszonyban vannak egymással. Nem véletlen, hogy utóbbi péntek este egyike volt annak a két tábornoknak, aki egy videóban a felkelés bejelentése után arra kérte Prigozsint, hogy álljon le (a felvétel ebben a cikkünkben megtekinthető).

Az orosz–ukrán háború fejleményeit vasárnap is percről percre közvetítjük ebben a cikkünkben. 

Rovatok