Index Vakbarát Hírportál

Ukrán hadifoglyok Magyarországon: sorjáznak a kérdések

2023. június 29., csütörtök 20:33

Az Európai Bizottság magyarázatot vár a magyar kormánytól arra, hogyan kerültek ukrán hadifoglyok Magyarország területére – Kijev megkerülésével.

„Úgy tudjuk, hogy a kérdést nem egyeztették Ukrajnával. Ennek nem lett volna szabad megtörténnie” – idézte az EUobserver Peter Stanót, a brüsszeli testület külpolitikai szóvivőjét.

A hónap elején Oroszországból Magyarországra szállítottak tizenegy, a Kárpátaljáról származó hadifoglyot.

„Őszentsége Kirill moszkvai és egész oroszországi pátriárka áldásával, az orosz ortodox egyház közvetítésével, az egyházak közötti együttműködés keretében, a magyar fél kérésére az ellenségeskedésekben részt vett kárpátaljai származású ukrán hadifoglyok egy csoportját Magyarországra szállították” – tudatta az Orosz Ortodox Egyház közleményében.

Az egyházi információ lényeges eleme, hogy a foglyokat „a magyar kérésére” vitték nem haza, hanem egy idegen országba, ráadásul az anyaország tudta nélkül – amint ezt ukrán források is megerősítették.

Az Orosz Ortodox Egyház gesztusa Magyarország iránt az, hogy ezeket az embereket Magyarországra szállították – nyilatkozott röviden az ügy kipattanása után a magyar miniszterelnök-helyettes.

Ez emberi és hazafias kötelességem

– jelentette ki Semjén Zsolt, aki az egyházügyekért is felelős kormánytag.

„A magyar hatóságoknak meg kell magyarázniuk az ügy részleteit, és választ kell adniuk arra, milyen szerepet játszottak az ukrán állampolgárok Oroszországból való kiszabadításában” – közölte Peter Stano.

Brüsszel úgy tudja: az akció titokban zajlott – a Kijev és Budapest között egyre mélyülő diplomáciai szakadék közepette.

Ellentmondások

A kijevi hatóságok szerint a hadifoglyokat elszigetelten tartották. Ukrajna azzal vádolta Magyarországot, hogy figyelmen kívül hagyta a kapcsolatfelvételre vonatkozó kéréseit. „A konzul és a nagykövet nem látogathatja meg őket kitartó kérésünk dacára sem” – jelentette ki az ukrán külügyminiszter.

A fogolyszállítást politikai mutatványnak minősítette, amelynek szándéka a magyar miniszterelnök tekintélyének erősítése.

A cél átlátható: Orbán Viktornak meg kellett mutatnia a magyarországi és a határon túli magyaroknak, hogy ő az egyetlen védelmezőjük

– szögezte le Dmitro Kuleba.

Válaszul Kovács Zoltán kormányszóvivő hamis állításokkal gyanúsította Kulebát. „A magyar kormány nem avatkozott be a fogolyszállításba” – írta június 20-án a Twitteren, és hozzátette, hogy az átadást az orosz egyház és a Máltai Szeretetszolgálat egyeztette.

Ezzel azonban ellentmondott saját korábbi állításának. Június 9-én ugyanis Kovács azt tette közzé, hogy az átadást valójában Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese koordinálta.

„A művelet, amit Semjén úr emberi és hazafias kötelességnek nevezett, Magyarország kérésére történt” – ismertette a kormányszóvivő. A „művelet” a Szabad Európa értesülései szerint Semjén Zsolt „magánakciója” volt, aki az ügyről elmulasztotta tájékoztatni a magas rangú magyar kormánytisztviselőket. Az Orosz Ortodox Egyház propagandaműveletnek szánta a foglyok utaztatását, csak a küldetés visszafelé sült el.

Néhányan rejtélyes körülmények között hazatértek

A tizenegy hadifogoly közül hármat azóta szabadon engedtek, és visszatértek Ukrajnába. A budapesti ukrán nagykövetség szállította őket haza csaknem két héttel az után, hogy az Orosz Ortodox Egyház közvetítésével Magyarországra kerültek át – közölte az ukrán külügyminisztérium szóvivője.

Már Ukrajna területén vannak, és megkapnak mindenféle támogatást

– írta Oleh Nyikolenko, aki hozzátette, azon fáradoznak, hogy a többi Magyarországra szállított kárpátaljai katona is hazatérhessen.

A három kárpátaljai katonáról egy fotót is közzétettek, amint épp a magyar–ukrán határon várakoznak.

Троє військовополонених, яких повернули до України з Угорщини. Раніше росія без погодження з Україною передала Угорщині 11 українських бійців угорського походження

Фото: Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненимиhttps://t.co/4Q5qG3EFhR pic.twitter.com/ApiQSO0HvL

— hromadske (@HromadskeUA) June 20, 2023

A szóvivő közleményéből semmilyen részlet nem derült ki arról, miként intézkedtek. Röviddel korábban ugyanis még azt állították, hogy nem tudják felvenni a kapcsolatot a Magyarországra szállított katonákkal, mert Magyarországon állandó őrizet alatt állnak, és nem kommunikálhatnak szabadon.

Az ellentmondásos történet kapcsán a brüsszeli portál felidézte, hogy Orbán Viktor megvétózta az orosz egyházi vezetőkkel, illetve az orosz nukleáris, gáz- és olajiparral szembeni uniós szankciókat, miközben „hízelgően” közeledett Moszkvához. Emellett hátráltatja Svédország NATO-csatlakozását, ami még inkább elidegeníti Magyarország nyugati szövetségeseit.

(Borítókép: Yevhenii Zavhorodnii / Global Images Ukraine / Getty Images)

Rovatok