Index Vakbarát Hírportál

Valami nem stimmelt Vlagyimir Putyinnal, testdublőrt használhatott az orosz elnök

2023. június 30., péntek 19:49

Biztos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök testdublőrt használt, amikor a Dagesztáni Köztársaságba látogatott az orosz Wagner-zsoldoscsoport fegyveres lázadása után – jelentette ki egy szakértő a Newsweeknek.

A vezető szerdán látogatott el a dél-oroszországi régióba. „Csak annyit mondhatok, hogy az elnök nagyon szívélyes érzésekkel viseltetik Dagesztán és az ott élő népek iránt. Velük együtt élte át a nehéz időket, most pedig osztozik velük a köztársaság, az egyes városok fejlődésének és a turizmusra és más szektorokra vonatkozó tervek végrehajtásának örömében” – kommentálta a látogatást Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a sajtónak.

Matthew Wyman, az egyesült királyságbeli Keele Egyetem Oroszországra szakosodott vezető politikai előadója szerint Vlagyimir Putyin a vizit alkalmával „rendkívüli” mértékben eltért azoktól a szokásoktól, amiket megszokott tőle a világ.

„Nem kérdés, hogy a felvételeken nem Vlagyimir Putyin látható. Az orosz elnök testdublőrt használt” – jelentette ki határozottan a szakértő a Newsweeknek csütörtökön.

Moszkva tagadta, hogy Putyin testdublőröket használna. Wyman szerint viszont „teljesen elképzelhetetlen”, hogy az orosz vezető ilyen közel engedjen magához ismeretlen embereket, alig néhány nappal azután, hogy uralmának stabilitását veszélybe sodorta a Wagner-lázadás.

Mint ismert, június 23-án késő este fegyveres lázadás tört ki Oroszországban, ám miután telefonon beszélt Aljakszandr Lukasenka belorusz elnökkel, Jevgenyij Prigozsin, az orosz Wagner-zsoldoscsoport vezetője úgy döntött, erőivel nem vonul be Moszkvába.

Wyman arra is rámutatott, hogy Vlagyimir Putyin viselkedése jelentősen különbözött a korábbi kiruccanásokhoz képest. Szerinte az orosz elnök „egyszerűen nem viselkedik így”, amikor többen is körülveszik őt.

„Volt néhány megfigyelhető változás a viselkedésében, testbeszédében, különösen a nyitottsága, a tömeggel való bánásmódja volt meglepő” – értett egyet Marina Miron, a londoni King's College orosz katonai szakértője.

Korábban több jelentés is arról számolt be, hogy Vlagyimir Putyin a Covid–19-világjárvány idején szigorú járványügyi intézkedéseket vezetett be a Kremlben, hogy megvédje magát a fertőzés veszélyétől.

„Vlagyimir Putyinról köztudott, hogy a Covid óta senkit sem enged közel magához, Dagesztánban pedig átlagemberekkel készített szelfit” – mutatott rá egy ellentmondásra Miron.

A friss felvételeken az orosz vezető „sokkal merevebbnek és sokkal kontrolláltabbnak tűnik a mozgásában”, mint más felvételeken – érvelt Wyman az állítása mellett, miszerint Vlagyimir Putyin testdublőrt használt.

Az ukrán hírszerzés egyetért a szakértőkkel

Bebizonyosodott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök testdublőröket alkalmaz – állította határozottan az ukrán katonai hírszerzés.

Andrij Juszov, az ukrán hírszerzés főnöke az Ukrajinszka Pravdának adott interjújában beszélt arról, hogy az orosz vezető fél attól, mi lesz vele, ha elhagyja a Kreml falait, ezért vette körbe magát testdublőrökkel.

Ezt az állítást a hírszerzés információira és több szakember, különösen a fiziognómusok által készített jelentésekre alapozza (a fiziognómia az arcismeret tudománya – a szerk.).

A megszállt területeken tett látogatások csupán egy nagyobb színjáték részei voltak. Egyébként meglehetősen rosszul és kapkodva szervezték meg ezeket az utakat az oroszok. Látszott, hogy Vlagyimir Putyin megjelenésében és viselkedésében is jelentős változások álltak be rövid időn belül. Az orosz elnök soha nem ülne olyan autóba, mint amit láttunk, és soha nem öltözködne úgy, ahogy azt állítólag tette a közelmúltban. Az is biztos, hogy soha nem beszélgetne az állítólagos helyi lakosokkal, hiszen tudjuk, hogy a Kremlben a valódi Vlagyimir Putyint még a saját testőrei sem közelíthetik meg

– magyarázta az ukrán hírszerzés főnöke.

Idén év elején felerősödtek azok a pletykák, miszerint Vlagyimir Putyin orosz elnök testdublőrt használhat egyes megjelenésekkor. Először tavaly tavasszal láttak napvilágot a találgatások.

Egy oroszellenes Telegram-csatorna azt állította, testdublőröket helyeztek készenlétbe, hogy szükség esetén helyettesítsék Putyint, miközben az elnök műtéten esik át. Nyáron az a híresztelés terjedt el, hogy az orosz elnököt egy rá megszólalásig hasonlító testdublőr helyettesíthette egy iráni útján.

Rovatok