Index Vakbarát Hírportál

A szerb elnök szerint német alapítványok finanszírozzák a szerbiai tüntetéseket

2023. július 2., vasárnap 14:58

Június közepén Szerbiában az erőszak ellen tiltakoztak, és a kormány felelősségre vonását követelték az emberek. Alekszandar Vucsics szerb elnök szerint a demonstrációt Németországból finanszírozták.

Több tízezer ember gyűlt össze Szerbia fővárosában június közepén, hogy hetedjére is tiltakozzanak az erőszak ellen. Májusban több lövöldözéses tragédia történt Belgrádban, az emberek a kormány felelősségre vonását követelték.

danas.rs szerint Alekszandar Vucsics szerb elnök vasárnap kijelentette, hogy 

bizonyítékai vannak arra vonatkozóan, hogy egyes német alapítványok pénzt fizetnek ezekért az erőszak elleni tiltakozásokért.

Mint megírtuk, a júniusi tüntetésen az emberek a szerb kormány politikusainak börtönruhás, életnagyságú képeivel vonultak fel. A demonstráció mintegy három órán át tartott, erőszakos megmozdulás nem történt. 

A demonstrációk előzménye, hogy május 3-án egy 13 éves fiú az iskolájában megölte nyolc társát és az iskolaőrt, valamint egy tanárt és további hat diákot megsebesített. Az iskolai ámokfutás másnapján egy 20 éves férfi gépkarabéllyal lelőtt nyolc embert, és további tizennégyet megsebesített a Belgrád melletti Mladenovacon és környékén.

Rovatok