Index Vakbarát Hírportál

Lukasenka a Wagner-lázadásról: Putyin nem egy hős

2023. július 8., szombat 10:52

Négyórás sajtótájékoztatót tartott Aljakszandr Lukasenka belorusz elnök a napokban, ahol szóba került a Wagner-lázadása és a Belaruszba telepített atomfegyverek is.

A nemzetközi sajtó néhány képviselőjét meghívták Belaruszba, a minszki Függetlenségi Palotába, ahol lehetőségük volt kérdéseket feltenni Aljakszandr Lukasenka belorusz elnöknek. A közel négyórás beszélgetésen részt vett a BBC újságírója, Steve Rosenberg is.

Az eseményről készített összefoglalójában arról ír, ahelyett, hogy Lukasenka rávilágított volna a közelmúltbeli oroszországi lázadás eseményeire, még jobban elhomályosította a történteket.

Prigozsin nincs Belaruszban

Lukasenka elmondása szerint ő hozta tető alá a Wagner-lázadás lezárását. Hozzátette: a Kreml és a Wagner-csoport között köttetett megállapodás, miszerint Jevgenyij Prigozsin Belaruszba költözik néhány harcosával együtt, egyelőre még nem történt meg.

Ami Jevgenyij Prigozsint illeti, Szentpéterváron van. Vagy talán csütörtök reggel Moszkvába repült, de az is lehet, hogy máshol van. Egy biztos, nem Belaruszban

– fogalmazott a belorusz elnök.

A BBC újságírója erre reflektálva feltette azt a kérdést, ez azt jelenti-e, hogy a Kreml és a Wagner-csoport közötti megállapodás megszűnt. Lukasenka ezt tagadta.

„A lázadásnak nincsenek hősei”

Ami a lázadás megvitatását illeti, Moszkva és Minszk nem voltak egy véleményen. A múlt hétvégén az orosz állami televízió kijelentette, hogy Vlagyimir Putyin elnök hősként került ki a drámai eseményekből. „Úgy gondolom, hogy ennek a történetnek nincsenek hősei” – mondta Lukasenka.

Sem Prigozsin, sem Putyin, sem Lukasenka. Nincsenek hősök. És mi a tanulság ebből? Ha ilyen fegyveres csoportokat hozunk létre, akkor szemmel kell tartanunk őket, és komoly figyelmet kell fordítanunk rájuk

– tette hozzá.

Nem habozna atomfegyvereket bevetni

A beszélgetés ezután az atomfegyverekre terelődött át. Különösen azokról a nukleáris robbanófejekről volt szó, amelyeket Oroszország Belaruszba szállított át.

Isten ments, hogy valaha is használunk kelljen, de nem fogok habozni, ha a helyzet úgy hozza

– ismételte meg korábbi kijelentését a belorusz elnök, aki szerint ebben az ügyben a világ vezető országainak elnökei sem gondolkodnának máshogy (példaként említette Bident, Sunakot, Hszi Csin-pinget és Putyint is).

Lukasenka újságírói kérdésre leszögezte, ahogyan Ukrajna is külföldi fegyverekkel harcol, így nekik sincs megtiltva. Kitért arra is, hogy ugyan nukleáris fegyvereket kaptak Oroszországtól, de ezek nem tömegpusztító, hanem taktikai-nukleáris fegyverek.

Az orosz–ukrán háború eseményeit az Index is folyamatosan követi, szombati élő hírfolyamunk ide kattintva érhető el.

Rovatok