Index Vakbarát Hírportál

Három embert vádolnak India legsúlyosabb vonatbalesete miatt

2023. július 8., szombat 10:53

Letartóztattak Indiában három vasúti műszaki alkalmazottat a június elején történt, több mint 290 halálos áldozattal járó tragikus vonatbalesettel kapcsolatban.

A három férfit – két jelzőmérnököt és egy műszaki szakembert – gondatlanságból elkövetett emberöléssel és a bizonyítékok megsemmisítésével vádolják – közölte az MTI az indiai Központi Nyomozó Hatóság közleményét.

Ahogy az Index is beszámolt róla, a nyugat-indiai Odisa államban június elején történt tragikus balesetben egy személyvonat tévedésből rossz vágányra lett terelve, ahol összeütközött egy vasércet szállító tehervonattal.

Az ütközés következtében a személyvonat kisiklott, kocsijai pedig a szomszédos vágányra borultak, ahol azonban az ellenkező irányból személyvonat közlekedett, amely így belerohant a kisiklott személyvonat kocsijaiba.

A két személyvonat összesen több mint 2300 embert szállított, a balesetben közel ezer ember sérült meg.

A balesetet követően Ashvini Vaushnav, India vasútügyi minisztere közölte, hogy az ütközésért a jelzőrendszer hibás kezelése lehet a felelős.

Gyakoriak a vonatbalesetek Indiában

Az 1,4 milliárd lelket számoló India a világ egyik legkiterjedtebb vasúthálózati rendszerével rendelkezik, balesetek azonban százával fordulnak elő nap mint nap: a szerelvények rendszerint zsúfolásig telnek, és a nagy igénybevétel ellenére sem a járművek, sem a vonalak, sem pedig a vasúti berendezések nincsenek korszerűsítve.

Rovatok