Index Vakbarát Hírportál

Ezért halad csigalassúsággal az ukrán ellentámadás

2023. július 10., hétfő 20:18

Egy túlerőben lévő, mélyen beásott ellenséggel szemben az ukrán csapatok az egyik legnehezebb hadműveletet hajtják végre, amelyre egy hadsereg csak vállalkozhat.

Ukrajna tavaly sikeresen kijátszotta Oroszország sokkal nagyobb inváziós erőit, annak ellenére, hogy az a hadsereg létszámában, fegyverzetében és a levegőben is jelentős túlerőben volt. Az ukrán egységek gyors reagálásukkal, a terep kiváló ismeretével, valamint a drónok és a digitális technológia hatékony használatával képesek voltak visszaverni a jóval nagyobb, gyakran nehézkesnek és bürokratikusnak tűnő ellenséges hadsereget − írja elemzésében a The Wall Street Journal

Ennek mára már vége. Ukrajna most egy rétegzett védelmi vonalakkal rendelkező ellenséget próbál kiszorítani, ami az egyik legijesztőbb művelet, amelyre bármely hadsereg vállalkozhat. Az orosz csapatok hónapokon át építették fizikai védelmi rendszerüket, amely bunkereket, tankcsapdákat és aknamezőket foglal magában − amelyek némelyike több mint 15 mérföld mélyen húzódik. 

„Ha megölünk egy egész egységet, másnap újabbat hoznak”

A háborúnak ebben a szakaszában Ukrajna forráshiánya legalább akkora kihívást jelent, mint a beásott orosz védelem.

Annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban új nyugati fegyvereket szállítottak nekik − és az Egyesült Államok pénteken ígéretet tett arra, hogy a jövőben kazettás bombákat is küld −, Kijev erőfeszítései, hogy orosz területen keresztül délre, az Azovi-tenger felé nyomuljon, elakadtak.

Bár az ukrán tisztviselők szerint haladnak előre, és az elmúlt hónapban visszaszereztek néhány falut Zaporizzsja és Donyeck térségében, elismerik, hogy a feladat herkulesi.

Ha megölünk egy egész egységet − száz katonát −, másnap újabb egységet hoznak. És az azt követő napon egy másikat

− mondta a lapnak az ukrán hadsereg egyik alezredese.

Az orosz erők számára, amelyek az év elején megpróbáltak több ukrán területet elfoglalni, „az offenzíva nem volt sikeres, de a védelmi pozíciók megtartása jóval könnyebb lesz” − mondta Michael O'Hanlon, a washingtoni Brookings Institution biztonsági tanulmányok szakértője. Rámutatott, hogy tavaly az oroszok több mint 250 ezer főt mozgósítottak.

Az ukrán katonák szerint az oroszok Zaporizzsja térségében több kilométernyi cikcakkos, egymáshoz kapcsolódó árkot építettek, amelyek némelyikét betonnal erősítették meg, vagy fa-föld tetővel fedték be, így drónokkal nehéz észrevenni őket. A mezők erősen aláaknázottak. Az ukrán katonák elmondása szerint legalább két esetben a megölt bajtársaik holttestét is aláaknázták.

Lehetetlen egy ilyen jól előkészített állást teljesen megsemmisíteni az előrenyomulás előtt

− mondta a 108. dandár egyik 38 éves lövészegység-parancsnoka, aki a Vados hívójelet használja. Szerinte ahhoz, hogy be tudják venni, az ukrán tüzérségi erőknek először bombázniuk kell a területet, majd páncélozott járművekkel előrenyomulniuk, hogy gyalogságot vezessenek be. A harckocsik és más páncélozott járművek hiánya miatt ezt a stratégiát nehéz végrehajtani − mondta. 

Ez a feladat még a világ legfelkészültebb hadseregeinek is kihívást jelentene

A beásott megszállók megtámadása még a világ legjobb fegyveres erői számára is nehéz feladat. A II. világháborúban a szövetségeseknek, miután a D-napon partra szálltak Franciaországban, több mint két hónapra volt szükségük ahhoz, hogy áttörjék a német blokádot, és a szárazföld belsejébe nyomuljanak. 1991-ben, mielőtt a koalíciós szárazföldi erők a Sivatagi Vihar hadműveletben előrenyomultak volna, az Egyesült Államok egy öthetes légi hadjáratot vezetett az iraki állások kimerítésére.

Ukrajnának nincs meg az a tűzereje és légi fölénye, amellyel Amerika és partnerei rendelkeztek azokban a harcokban.

Kijev légiereje kis számú szovjet korabeli vadászrepülőgépből és helikopterből áll, amelyek közül néhányat a NATO-hoz csatlakozott egykori keleti blokkbeli szövetségesek szállítottak. 

Az oroszok eközben fejlett Szuhoj vadászgépeket és Ka–52-es helikoptereket telepítenek a déli frontra.

Lengyelország, Ukrajna szilárd szövetségese, az ügyet ismerő források szerint nemrégiben mintegy tucatnyi szovjet tervezésű Mi–24-es harci helikoptert küldött Kijevnek, egy korábban nem nyilvánosságra hozott átadás keretében. Ukrajna flottája azonban továbbra is kicsi Oroszországéhoz képest, és kevésbé kifinomult célzási és védelmi rendszerekkel rendelkezik. Kijev takarékosan használja, hogy elkerülje a repülőgépek elvesztését.

Az ukránok győzelmet értek el, de ádáz harcokkal, kemény tereppel és jól felkészült orosz védelmi vonalakkal kell szembenézniük

− mondta Jens Stoltenberg, az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) főtitkára. 

Kijev megpróbáljamegpuhítani az orosz védelmet, mielőtt csapatokat küldene be, de nincs elég lőszere ahhoz, hogy az oroszok által tartott falvakat egyszerűen a földdel tegye egyenlővé, ahogyan azt az oroszok tették Bahmutban és Kelet-Ukrajna más részein. Ehelyett az ukrán csapatok általában csak akkor hajtanak végre tüzérségi csapásokat, ha drónokkal beazonosították az orosz állásokat. 

Nincs elég páncélozott harcjárművük az ukránoknak

A katonák szerint a páncélozott járművek hiánya is lassítja az előrenyomulásukat. Vados, a lövészegység parancsnoka a közelmúltban egy Zaporizzsja régióban lévő parancsnoki állásból beszélve elmondta, hogy egysége előző nap megpróbált megtámadni egy oroszok által tartott falut. Amikor az ukrán gyalogosok gyalogosan előrenyomultak, az oroszok megindultak, hogy bekerítsék őket.

Ha több járművünk lett volna, akkor több gyalogságot tudtunk volna a szárnyakhoz vinni

− mondta Vados hadnagy. Ehelyett az egység a falu elfoglalása nélkül vonult vissza. Az offenzíva kezdete óta eltelt egy hónap alatt Vados elmondta, hogy nem volt része olyan hadműveletben, amely sikeresen elfoglalt volna egy jól előkészített orosz állást. 

Ukrajna még mindig nem vetette be a harcba a legjobb új nyugati felszerelése nagy részét. Kijev több tucat német gyártmányú Leopard 2 harckocsival rendelkezik, de miután június elején több közülük aknamezőn rekedt, nem látták őket a harctéren. Néhány dandárt, amelyet az év elején kíméltek meg a harcoktól, hogy a nyugati felszerelésen gyakorolhassanak, szintén nem használtak az offenzíva kezdete óta.

Katonai elemzők úgy vélik, hogy Ukrajna még mindig a gyenge pontokat kutatja, mielőtt a nyugati fegyverek nagy részét bevetné. A felderítést nehezíti, hogy az oroszok gyakran látják a nyílt terepen közeledő ukránokat.

Az ukrán tisztviselők a háború alatt nem közölték a veszteségek számát. A déli fronton szolgáló katonák azonban azt mondják, hogy egy egység néha több tucat embert is elveszíthet egy támadásban. 

A mentőcsapatokat is evakuálni kellett

Egy 19 éves frontsebész, aki a Kopasz hívójelet használja, elmondta, hogy egy nemrégiben lezajlott támadás során háromszor ment a sérült bajtársakért, és nyolc embert szállított a stabilizációs pontokra. A nyár elején egy evakuálás közben egy aknavető eltalálta az autóját. Egy másik jármű jött az egyre növekvő számú sebesültekért.

Evakuálnunk kellett az evakuáló csapatot

− mondta.

Az ukrán erők az elmúlt hetekben lelőttek néhány orosz helikoptert. A Zaporizzsjai és Donyecki terület határának közelében lévő légvédelmi egység egyik katonája elmondta, hogy az orosz helikopterek néha az ukrán csapatoktól 5 mérföldes körzetben repülnek. A közelség javítja az orosz támadók pontosságát, de sebezhetővé is teszi őket. A katona elmondta, hogy a múlt hónapban egy hét alatt kettőt lőttek le a szovjet korabeli légvédelmi rendszerekkel. 

A gyalogosok szerint a repülőgépek továbbra is fenyegetést jelentenek. 

Nincsenek megfelelő légvédelmi rendszereink a fenyegetés kezelésére. Amikor figyelmeztetnek minket, hogy egy ellenséges repülőgép felszállt, az egyetlen módja, hogy kezeljük a helyzetet, az az, hogy fedezékbe vonulunk

− mondta Dmitro, a 108. dandár 40 éves szakaszparancsnoka. 

A többnyire sík, nyílt mezőkből álló, vékony fasorokkal elválasztott terület kevés védelmet nyújt. Tavasszal néhány, a térségben harcoló katona megkérdőjelezte, hogy a táj miatt egy offenzíva sikeres lehet-e itt. 

A feladat nehézsége nem okozott meglepetést, mondta Telehin alezredes.

Tudtuk, hogy ahhoz, hogy ilyen jól felkészült védelemmel szemben előrenyomulhassunk, tapasztalatra, erőforrásokra és meglepetésre lesz szükségünk

− fogalmazott. 

(Borítókép:  MTI / AP / Jevhen Maloletka)

Rovatok