Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden már Nagy-Britanniában van

2023. július 10., hétfő 08:54

Nagy-Britanniába érkezett Joe Biden amerikai elnök, akit hétfőn fogad Rishi Sunak brit miniszterelnök és III. Károly király.

Joe Biden amerikai elnök repülőgépe, az Air Force One hétfőre virradó éjjel szállt le a londoni Stansted repülőtéren. Az elnök délelőtt a Downing Streeten tárgyal Sunakkal, majd délután a London nyugati határában emelkedő windsori kastélyban,

a legősibb és legnagyobb brit királyi rezidencián fogadja őt az uralkodó.

Joe Biden londoni érkezése előtt ritkán tapasztalható feszültség alakult ki a két szövetséges között, miután az Egyesült Államok pénteken újabb katonai segélyt jelentett be Ukrajna számára, és a csomagban ezúttal kazettás bombák is szerepelnek. Az ENSZ 2008-ban betiltotta az ilyen típusú fegyverek használatát, és az erről szóló egyezményhez 123 ország csatlakozott, köztük Nagy-Britannia. Az amerikai döntés után Rishi Sunak kijelentette,

Nagy-Britannia a kazettás bombák tilalmáról szóló egyezmény aláírójaként „nem szorgalmazza” ezeknek a fegyvereknek a használatát.

A londoni miniszterelnöki hivatal Biden és Sunak hétfői Downing Street-i találkozója előtt nem jelezte, hogy az ügy napirendre kerül a kétoldalú megbeszélésen. Ugyanakkor az amerikai elnök és a brit kormányfő keddtől részt vesz a vilniusi NATO-csúcstalálkozón. Elutazása előtt Joe Biden hétfő délután felkeresi III. Károly királyt és hitvesét, Kamillát a windsori kastélyban.

Amerikai elnök soha nem volt brit koronázáson

További érdekesség, hogy Biden nem volt jelen a brit uralkodó május 6-i koronázásán, amelyet a londoni westminsteri apátságban, az angol–brit monarchia ősi koronázótemplomában tartottak. Képviseletében felesége, Jill Biden vett részt a ceremónián. Londoni hivatalos források már korábban is jelezték, hogy nem valószínű Biden részvétele a koronázáson.

Ugyanakkor az amerikai elnök jelen volt III. Károly édesanyja, a néhai II. Erzsébet királynő tavaly szeptemberi temetési szertartásán, április második felében pedig Észak-Írországban és az Ír Köztársaságban tett látogatást az észak-írországi rendezési folyamatot elindító 1998-as nagypénteki megállapodás 25. évfordulója alkalmából.

Joe Biden távolmaradása a májusi londoni koronázási szertartásról nem volt kivételes fejlemény: az Egyesült Államok fennállása óta egyetlen amerikai elnök sem volt jelen brit uralkodók koronázásán. A Downing Street és a Fehér Ház ugyanakkor már korábban jelezte, hogy Biden következő európai látogatásán mindenképpen felkeresi III. Károly királyt – összegezte az MTI.

Rovatok