Index Vakbarát Hírportál

Armageddon tábornok jelenleg pihen – közölte az orosz politikus

2023. július 13., csütörtök 09:00

Egy orosz politikus szerdán közölte, az „Armageddon tábornok” becenéven ismert Szergej Szurovikin vezérezredes jelenleg pihen, ezért nem látta hetek óta senki.

Szurovikin a Wagner lázadása után tűnt el a nyilvánosság elől. A lázadás alatt játszott szerepe egyelőre nem egyértelmű: a biztos csak az, hogy a felkelés kezdete után pár órával egy videóban szólította fel Prigozsint, hogy álljanak le. 

Egy vérből valók vagyunk. Harcosok vagyunk. Felszólítalak titeket, hogy hagyjátok abba. Az ellenség arra vár, hogy súlyosbodjon a belpolitikai helyzetünk. Nem szabad a kezükre játszanunk ebben a nehéz időben. Állítsátok meg a menetoszlopokat, és térjetek vissza az állásokhoz!

– mondta akkor. 

Közvetlenül a lázadás után az orosz közösségi oldalakon még azt pletykálták, hogy akár vezérkari főnök is lehet belőle, utána viszont arról érkeztek jelentések, hogy letartóztathatták és vallatásnak vethették alá a felkelésben játszott szerepe miatt. Arról korábban is lehetett tudni, hogy Szurovikin jó viszonyt ápolt a Wagnerrel és Prigozsinnal, de utóbb az is kiderült, hogy még a Wagner-csoportnak is „VIP-tagja” volt. 

Szerdán egy orosz törvényhozót, Andrej Kartapolovot, a törvényhozás (Állami Duma) védelmi bizottságának vezetőjét kérdezte egy újságíró arról, mi van a tábornokkal. Kartapolov erre azt mondta:

Most pihen. Jelenleg nem elérhető. 

A Politico ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Szurovikinnek a The New York Times korábbi értesülése szerint információ lehettek a Wagner fegyveres felkeléséről még akkor, amikor Prigozsinék csak tervezték a ribilliót. A brüsszeli lap azt is hozzátette, a Kreml egyelőre semmilyen közleményt nem adott ki Szurovikinről, vagy arról, milyen része lehetett a Wagner felkelésében, így továbbra is találgatások tárgyát képezi mindez. 

Az ukrajnai háború fejleményeit csütörtökön is percről percre közvetítjük.

Rovatok