Index Vakbarát Hírportál

38 ország figyelmeztette Magyarországot a Budapest Pride miatt

2023. július 15., szombat 07:11

Az Egyesült Államok, Németország és 36 másik ország nagykövetsége a szombati budapesti Pride felvonulás előtt nyilatkozatban szólította fel a magyar kormányt, hogy védje meg az LMBTQ emberek jogait, és törölje az őket diszkrimináló törvényeket.

Az Orbán-kormány még 2021-ben fogadta el a törvényt, amely tiltja a homoszexualitás megjelenítését és népszerűsítését a 18 év alattiak körében. Ezt a jogszabályt jogvédő csoportok és az Európai Unió is több kritikával illette.

A július 15-én, szombaton megrendezendő Budapest Pride – amelyen többek között Karácsony Gergely, valamint David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete is beszédet mond – miatt nagykövetségek és mintegy tíz kulturális intézmény, köztük a British Council Hungary, az Észt Intézet és az Institut Français közös nyilatkozatban közölték, hogy támogatják a szombati rendezvényt, amely várhatóan több ezer embert vonz a belvárosába.

Aggódunk az olyan jogszabályok és politikai retorika miatt, amelyek többek között Magyarországon is jelen vannak, mert ellentétben állnak a megkülönböztetésmentesség, a nemzetközi emberi jog és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez

– írták a közös nyilatkozatban.

Törvények visszavonására szólítottak fel 

„Hangsúlyozzuk, hogy a vezetőknek és a kormányoknak itt és máshol is tiszteletben kell tartaniuk, és védeniük kell az LMBTQI+ egyének és közösségek jogait, és meg kell szüntetniük az őket diszkrimináló törvényeket és politikákat” – olvasható továbbá a dokumentumban, amelyet a Reuters ismertetett. 

Az Európai Bizottság korábban az Európai Unió Bíróságához fordult a 2021-es törvény miatt, amelyet Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szégyennek nevezett. A kormány szerint a jogszabály célja a gyermekek védelme, és nem az LMBT-közösséget célozza.

A Fővárosi Kormányhivatal csütörtökön megbírságolta a Líra könyvkiadót, amiért zárt csomagolás nélkül árulta a Heartstopper című brit LMBT-témájú képregényt, mondván, ezzel megsértette a jogszabályokat.

Reagált a kormány

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a Facebook-oldalán reagált a 38 Budapesten dolgozó nagykövet közös nyilatkozatára. Az államtitkár 10+1 pontban gyűjtötte össze az ezzel kapcsolatos megjegyzéseit.

Bejegyzésében felhívta a nagykövetek figyelmét, hogy „ők itt nem helytartók, és Magyarország nem gyarmat”. Majd úgy folytatta, csodálja, hogy annak ellenére, hogy a hazájukban súlyos demokráciaproblémák vannak, ők mégis egy másik ország belügyeivel foglalkoznak. Hozzátette, hogy a magyar külpolitikától az ilyen viselkedés teljesen idegen.

Szijjártó Péter külügyminiszter utasítása szerint a magyar misszióvezetők mindig tisztelettel viszonyulnak a fogadó országhoz, és sohasem kommentálják a belügyeket. Azok ugyanis nem egy vendég diplomatára tartoznak, hanem az ott élőkre. A kölcsönös tisztelet útjára nem késő rálépni, várjuk szeretettel a budapesti nagyköveteket is

– fogalmazott Menczer Tamás.

Rovatok