Index Vakbarát Hírportál

Kisgatyájánál fogva lógatják fel az oroszok Prigozsint

2023. július 15., szombat 21:00

Miután az orosz Wagner-vezér, Jevgenyij Prigozsin fellázadt az orosz katonai vezetés ellen, és megkísérelt egy puccsot, nem ő lett a legkedveltebb figura az orosz kormány szemében. Ezt az is tükrözi, hogy a személye ellen egyfajta lejárató kampány indult, amelyet most új szintre emeltek.

A Wagner-csoport június végén lázadt fel az orosz katonai vezetés ellen. A zsoldosok zendülésének végül egy paktum vetett véget, amelynek részletei még mindig nem ismertek, de az már biztosnak tűnik, hogy Prigozsin és a Wagner vezetése Belaruszba távozott, a zsoldosok nagy része pedig a hivatalos orosz hadsereghez csatlakozik.

A Wagner-vezér nem sokkal a megállapodás után adott életjelet magáról, bár akkor is csak közvetítők útján. A megállapodás létrejöttének idején arról szóltak a hírek, hogy a zendülésben részt vevő személyeket minden vád alól felmentik.

Prigozsin június 29-én találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel is, azonban ez a hír csak július 10-én járta be a világsajtót. A csaknem háromórás találkozóról végül annyit árultak el csupán, hogy „az elnök értékelte a Wagner-csoport különleges katonai hadműveletben végzett cselekményeit és a június 24-én történt eseményeket is. Meghallgatta a parancsnokok magyarázatait, és további munkalehetőségeket ajánlott nekik”. A Wagner vezetői a találkozón „hangsúlyozták, hogy hűséges támogatói és katonái az államfőnek és a hadsereg főparancsnokának”. A Wagner vezetője egyes hírek szerint azóta visszatért Oroszországba, ezt azonban senki nem tudta megerősíteni a kormány tagjai közül.

Lejárató kampány

Hiába azonban a megállapodás, Jevgenyij Prigozsinra már nem úgy tekint az orosz állami média, mint eddig. A Rosszija–1 adásában például képmutatónak, hazaárulónak és korruptnak nevezték. Ez azonban nem volt elég. Még július elején egy szelfialbum is kiszivárgott Putyin séfjéről.

Egyes források szerint a fotókat is a Wagner-csoport szentpétervári központjánál tartott házkutatáson találták meg, ahol egyebek mellett tízmilliárd rubel (36,9 milliárd forint) készpénzt is találtak. A házkutatáson előkerültek azok a parókák, álszakállak is, amelyeket Prigozsin használt a fotók elkészítéséhez.

Most újabb felvétel járta be az orosz médiát, melynek célja, hogy lejárassa a Wagner-vezért. A fotó valószínűleg abban a belorusz táborban készült, amelybe beköltöztették a zsoldoscsoportot. (Hogy hogyan néz ki a tábor, és milyen körülmények uralkodnak ott, arról ebben a cikkünkben írtunk korábban.) 

A képen Prigozsin kisgatyában egy ágyon ül, amely rendezetlen, így feltételezhető, hogy kora reggel vagy szürkületkor készült róla, amikor felébredt, vagy lefekvéshez készülődött. A kép nem „paparazzifotó”, hiszen úgy tűnik, Prigozsin is tudott az elkészüléséről. Ez abból is látszik, hogy a kamerába néz, és integet. A Nexta szerint „látszólag” megérkezett Belaruszba.

Különös csomag

A lejárató kampányt erősíti egy másik kép is, amelyről még az avatatlan szem is meg tudja állapítani, hogy csupán Photoshop. A kép születéséhez igazából egy orosz újságírónő története is társul, ezt ötvözi a kép megalkotója a Jevgenyij Prigozsinnal szemben tanúsított érzésével.

Az eredeti kép, amelyre rászerkesztették a Wagner-vezért, egy Margarita Szimonjan nevű orosz újságírótól származik, aki jelenleg a Szputnyik hírügynökség főszerkesztője. Szimonjant orosz propagandistaként tartják számon, és ezt erősíti az is, hogy 2021 januárjában férjével és az NTV egyik műsorvezetőjével részt vettek egy fórumon a Donbaszban, ahol felszólították Moszkvát, hogy „vegye vissza a Donbaszt”, mert az ott élő emberek Oroszországhoz akarnak tartozni.

Az újságírótól azonban elhatárolódott az orosz vezetés, Dmitrij Peszkov akkor azt nyilatkozta, hogy Szimonjan „nem az ország hivatalos álláspontjának képviselője”, és a Donbasz Oroszországhoz való csatlakozásának kérdése nincs napirenden.

Azóta azonban sok víz lefolyt már a Dunán, Moszkva megtámadta Ukrajnát, és épp ezeket a területeket akarja megszerezni. Az újságíró azóta a Telegram-csatornája szerint több fenyegetést is kapott. A hírek szerint a napokban épp az FSZB mentette meg az életét. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) jelentése szerint ugyanis egy „neonáci csoport tagjai” akartak Szimonjan és Kszeniji Szobcsak (aki ugyancsak újságíró) életére törni. Valószínűleg ez a hír emlékeztette az orosz olvasókat arra az esetre, amikor Szimonjan egy bejegyzést tett közzé Telegram-csatornáján, amelyben arról számolt be, hogy egy különleges csomagot kapott Hongkongból.

Nem volt benne robbanószerkezet. De ez volt benne. Azt mondják, ez valamiféle vibrátor szexuális kalandokhoz. Nekem úgy néz ki, mint egy ceruzatartó

– írta bejegyzésében, melyhez az alábbi képet csatolta:

Ez az a kép, amelyhez hozzászerkesztették Prigozsin már jól ismert és mémekhez előszeretettel használt fotóját. „Sojgu, Geraszimov, hol a f*szban vannak a vibrációs lőszereink?” – írták a képhez.

Prigozsin tehát kitaszított lett, és azóta a nyilatkozatoktól hangos Telegram-csatornája is mély csöndbe burkolózott. Az orosz média fekete báránya lett, és kérdéses, hogy tud-e ezen változtatni. Korábban ugyan arról szóltak a hírek, hogy a lázadás után minden média- és más üzleti érdekeltségéből álló birodalmát fel kellett számolnia, a Financial Times azt írja, vannak olyan csatornák, amelyek ennek ellenére is tovább működtek, sőt újra is indulhatnak. A médiacsoportnak nagy közönsége van, az azonban már egyáltalán nem biztos, hogy Prigozsin kezében összpontosul az irányításuk. A Financial Times forrása szerint ha a Wagner alapítója elveszíti az irányítást a „trollgyár” felett, akkor azt gyorsan átadja egy másik, Kreml-közeli struktúrának.

(Borítókép: Jevgenyij Prigozsin egy 2023. májusi videóban. Fotó: Telegram channel of Concord group / AFP)

Rovatok